Mi történik idén?

Charlie Finch jóslatai

Charlie Finch, az Artnet megmondóembere lázas betegen bocsátkozott jóslatokba a 2008-as esztendővel kapcsolatban. Finch nem a delphoi jósda munkatársa, nem kertel, nem ködösíti, hanem vállalva a tévedés kockázatát kemény prognózist mond a nemzetközi műkereskedelem előttünk álló évéről, távirat-stílusban. Lehulló állócsillagok, új sztárok, vér, szenvedés, gyötrelem – 2008 mozgalmas esztendőnek ígérkezik:

„Julian Schnabel éve lesz a mostani. A Szkafaner és pillangó nyer majd egy Oscart. Ez a film a briliáns Mielőtt leszáll az éjjel és a Basquiat mozival együtt előre kell hogy hajtsa Schnabelt az aukciós piacon; a St. Paolo Malfi-sorozata, amit ugyanaz a macho tragikusság jellemez, biztos befutó.

 

Aegeus, Athén mitikus királya a delphoi jósda papnőjével, Pythiával tanácskozik. Kodrosz-festő: vörös alakos görög ivókupa, Kr. e.: 440-430

Csomó Chelsea-beli galéria bezár majd. A High Line [használaton kívüli magasvasút] kettős szegélyénél a beruházások miatt lejárnak a bérleti szerződések, a Chelsea meg egyre gyorsabban alakul majd át az Ötödik sugárút déli folytatásává.

Továbbra is jönnek a kedvezőtlen gazdasági hírek, nagy galériafúziókat eredményezve. Olyanokat, mint Matthew Marks és Barbara Gladstone, White Cube és Gagosian, Pace és Deitch Projects. (…)

A kínai kortárs képzőművészetet eléri a pénzügyi összeomlás. Annyi rossz kép és szobor érkezett már „Tigrisföldről”, hogy valakinek csak felkelti már a figyelmét. (…)

 

A pénzmosó rendszer megtorpedózza az orosz műtárgypiacot. Annyi vacak festmény sereglik elő a nemrég elhunyt absztrakt művészek hagyatékából, ami után csak a bolondok pénze fut.

Párizs kortárs képzőművészeti központtá lép elő, először az elmúlt 75 évben. Hogy kell leírni Pinault-t és Sarkozyt? Olyanok lesznek, mint egy szerelmespár!

London az aukciós piac központjává válik majd. Sokkal logikusabb hely a nemzetközi pénzeknek, és New York túl lompossá vált a magas kultúrához.

Az Egyesült Államok kormánya lehet, hogy nyomozást indít a Sotheby's ellen, értékpapír-manipuláció miatt. Egyes források szerint ez már meg is történt.”

Fordította: R. G.