hatvani Hatvany

Kiállításajánló

Hatvany Ferenc festményei valahogy nem tudnak könnyen közönség elé kerülni. Miközben Hunyadi János úti villáját a hírek szerint éppen Tadao Ando közreműködésével építik olyanra, hogy Villa Budapest néven (megint) a fővárosi művészeti élet egyik kiemelt helyszíne lehessen, saját művei Hatvanban, a Hatvany Múzeum felállványozott falai mögött árválkodnak – a kiállítás rendezői hiába gyűjtöttek össze belőlük pontosan hatvanat.

 


Hatvany Ferenc: Akt vörös karosszékben, 1910-es évek, olaj, vászon, 130,5×105,5 cm

Az inkább műgyűjtőként híressé vált Hatvanyval, festményeivel – akár azokkal, amiket birtokolt, akár azokkal, amiket ő maga festett – már találkozhattak olvasóink az Artmagazin 2008/5. számában. Most itt az alkalom, hogy élőben is láthassák, legalábbis azokat, amik az ő ecsetje alól kerültek ki. Vigyázat azonban, a Hatvany Múzeum nyitva tartása nem nagyon látogatóbarát – csak hétköznap vannak nyitva, akkor is csak 10–14-ig. Még ha érdeklődésre számot tartó kiállítást rendeztek náluk, akkor is.

Hatvany Ferenc (1881–1958)
Egy modern klasszicista
A Hatvany Lajos Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Nemes Galéria gyűjteményébe tartozó képekből rendezett kiállítás meg 2010. október 1-jéig tekinthető meg.

T.T.