Romboljatok, hogy építhessetek! – megújult a Kassák Múzeum

Artanzix

2007-ben Andrási Gábor vette át az óbudai Kassák Múzeum vezetését a korábbi igazgatótól, Csaplár Ferenctől, aki a hetvenes évek közepi alapítás óta ápolta a nagy avantgárd művész hagyatékát a Zichy-kastély málló falai között. 

Az intézményre ráfért a vérfrissítés, felpörgött a tudományos munka és az egy-két teremből álló kiállítórészleget is sikerült felújítani. Tavaly október óta Sasvári Edit áll az emlékmúzeum élén, az április 19-én ünnepélyes keretek között megnyitott új állandó kiállítás már az ő nevéhez is fűződik. Kívül még a kopott barokk kastélypompa uralkodik, belül viszont a fekete-vörös, hi-tech konstruktivizmus. Az öregkori absztrakt festményekkel teli nyitóteremből egy fekete pengefal vezeti át a nézőt a két szűk szobába, ahol dokumentumok idézik meg Kassák Lajos művészetszervezői és alkotóművészi munkásságát.

Plakát az 1960-as párizsi kiállításáról, ami nemzetközi újrafelfedezésének volt a kezdete, fotók a munkásdalárdáról, amit a harmincas években a Munka folyóirat körül szerveztek meg, expresszív fametszet-címlapok a MA-ból, mellbevágó szlogenekkel és persze a húszas években kikísérletezett, geometrikus képarchitektúrák, a magyar avantgárd csúcsteljesítményei. Látványos tárlók, érintőképernyők, könyvek, dokumentumok és ízelítőnek egy-két műtárgy. A kassáki életmű jó kezekben van. 

Full 002027