A leggazdagabb gyűjtők

A tízes klub

Az aukciósházak tavaly több mint 810 darab műalkotást adtak el az 1 millió dolláros álomhatár felett. A kilencvenes évek végéig ez a szám még nem emelkedett 200 fölé! Egyes szakértők szerint az aukcióknál is jelentősebb magánvásárlások során további 1000 műkincs érhette el – csak tavaly – a milliós árszintet. A műtárgypiacot ellepték a dúsgazdag mágnások, akiknél a pénz nem akadály. Az Artnews összeállította a legaktívabb, azaz legtöbbet költő műgyűjtők listáját. Következzék a tíz legbefolyásosabb közülük, ábécé sorrendben:

Eli Broad (1933-) és Edythe Broad
A Harvard után ingatlanügyletekkel indult, majd a pénzügyi óriás, a SunAmerica alapítójaként gazdagodott meg. Felesége vette rá a műgyűjtésre; a nyolcvanas évektől kezdve állította össze mértékadó, hatalmas kollekcióját, túlnyomó részt háború utáni amerikai festményekből. (Warhol, Lichtenstein, Cindy Sherman stb.) A Sotheby's kortárs részlegének igazgatója így nyilatkozott róla: „Az emberek szerint ő a piac mérőműszere, a piac feje.” A filantróp hajlamáról ismert Los Angeles-i milliárdos szívesen támogat kulturális alapítványokat, gyűjteményéből rendszeresen kölcsönöz jelentős múzeumok számára.
 

Steven Cohen (kb. 1956-)
Saját erejéből meggazdagodott connecticuti pénzügyi zseni. A hatalmas jövedelemmel járó hedge fund befektetési ág egyik nagyragadozója, jelenleg a 85. leggazdagabb amerikai. Csak 2000 tájékán kezdett el gyűjteni, 2002-től kezdve mégis minden évben ő költi el a legtöbb pénzt az aukciókon: rendre az összjövedelme 20%-át. Hatalmas étvágyát jelzi, hogy tavaly 63,5 millió és 137,5 millió dollárt fizetett ki egy-egy de Konning festményért David Geffennek.
 

 

Kenneth és Anna Griffin Degas szobrával

Kenneth C. Griffin (1968-) és Anne Griffin
Fiatal chicagói milliárdos, aki önerőből tette a világ egyik vezető hedge fund birodalmává befektetési cégét. A Financial Times szerint jelenleg ő a „Wall Street legfélelmetesebb embere”. A közösségi célokra is sokat áldozó gyűjtő kollekciójában olyan klasszikus modernista művek találhatók, mint Degas táncoló lány-szobra vagy egy 60 milliós Cézanne-csendélet. Mindkettő a Griffin pénztárcájának terhére kibővített chicagói Művészeti Intézetben látható jelenleg.

 

Henry R. Kravis (1944-) és Marie-Josée Kravis
A világ 107. leggazdagabb embere, Bush elnökválasztási kampányában is részt vevő Wall Street-i nehézfiú. A nyolcvanas évek egyik leghíresebb részvényes-kivásárlása, a Nabisco-ügylet köthető a nevéhez. (Az esetből még film is készült A füstbe ment terv címmel.) A nyolcvanas évek óta gyarapodó kollekciójában klasszikus 18. és 19. századi európai műtárgyak kapnak helyet.

 

Roland Lauder bemutatja Klimt 135 millióért megvásárolt festményét a Neue Galerie-ben

Roland S. Lauder (1944-) és Jo Carole Lauder
A világhírű kozmetikai cég, az Estée Lauder alapítójának fia. Üzletemberként az ingatlanpiacban és a médiában érdekelt, de volt bécsi nagykövet és ringbe szállt már a New York-i polgármesteri székért is. Számos zsidó alapítványt támogat a német és osztrák kultúra ügyének tengerentúli képviselete mellett. 19. századi és 20. század eleji klasszikus műveket gyűjt, különös tekintettel az osztrák alkotókra. A német nyelvű kultúra népszerűsítésére 2001-ben megalapította a New York-i Neue Galerie-t, amit azóta olyan festményekkel gazdagított, mint Klimt Adele Bloch-Bauerről festett, 135 millióért megvásárolt portréja.

 

Sammy Ofer (1922-)
Romániai születésű, izraeli állampolgárságú hajómágnás. Testvérével közösen igazgatja a hajózással, ingatlannal, pénzügyekkel és energiaiparral foglalkozó vállalatóriását. Régóta bővülő gyűjteményében klasszikus és modern mesterek egyaránt helyet kapnak. Chagall-kollekciója egyedülálló, legutolsó emlékezetes vásárlása, egy 40 millió dollárért megvásárolt Van Gogh-arckép volt, 2006-ban a Christie'snél.
 

Francois Pinault (1936-)
A Föld 34. leggazdagabb milliárdosa fűrésztelepek szanálásától jutott el a világ legnagyobb luxuscikk-gyártó vállalatáig. Cégbirodalma olyan patinás márkákat kebelezett be, mint a Gucci vagy a Samsonite. 1990-ben kezdett gyűjteni, 1998-ban pedig már megvásárolta a vezető aukciósházat, a Christie'st. Nem csak gyűjtőszenvedélyből, hanem agresszív piaci tervek alapján vásárol. Jó kétezer darabos kortárs műgyűjteménye számára előbb Párizsban tervezett múzeumot, végül 2006-ban megvásárolta a velencei Palazzo Grassit. A kollekcióban megtalálható a klasszikus modern mesterektől (Brancusi, Miró, Gauguin stb.) a kortárs művészekig (YBA, Jeff Koons stb.) számtalan alkotó.

Francois Pinault egy vizitaxiban a Palazzo Grassi előtt

 

 

Mitchell Ralés (1956-)
1979-ben hagyta ott apja ingatlancégét, hogy szerszámgépekkel kereskedő saját vállalkozást alapítson bátyjával. A milliárdos Ralés a washingtoni National Gallery egyik fő támogatója, több művet is vásárolt a múzeum számára, köztük egy Picasso-szobrot. Modern és kortárs művészekre épülő gyűjteménye számára – az Amerikában elterjedt gyakorlatnak megfelelően – múzeumot alapított 2006-ban, a Maryland állambeli Potomacban.
 

Charles Saatchi (1943-)
A kortárs műkereskedelem trendformáló fenegyereke. A konzervatív tory-kampányokat levezénylő Saatchi & Saatchi reklámügynökséggel alapozta meg óriási vagyonát a hetvenes években. 1985-ben nyitotta meg Londonban a Saatchi Galériát, a kortárs művészeti piac fellendítése érdekében. A reklámos múltból is eredően a bulvárbarát és sokkoló kortárs képzőművészet felfedezésére összpontosított. 1992-ben kezdte el a fiatal brit művészek generációjának (YBA) bemutatását. Az 1997-es Sensation című kiállításba torkolló projekt olyan világsztárokat adott a világnak, mint Damien Hirst, Tracey Emin vagy Sarah Lucas. Azóta is több óriáskiállítással próbálta átírni a művészettörténetet, de a Sensation sikerét eddig még nem sikerült felülmúlnia. Több ezer tételes kortárs műgyűjteményét folyamatosan bővíti, de rendszeresen el is ad belőle. Galériájának weboldala a nemzetközi művészvilág on-line találkozási fóruma.
 

Charles Schwab (1937-) és Helen Schwab
A hetvenes években alapított diszkontbróker cégből meggazdagodott milliárdos jelenleg az Egyesült Államok 70. legvagyonosabb embere. A San Franciscó-i Modern Művészeti Múzeum egyik legbőkezűbb mecénása, gyűjteménye modern és kortárs művekből áll.

Rieder Gábor