A művészeti világ legkevésbé befolyásos szereplői 2019-ben

A Hyperallergic egy év kihagyás után a napokban újra közzétette szokatlan éves toplistáját. A cikk azokat a szereplőket szedi sorba, akik a szupergazdagok, a tőkemozgás és a hiúság által mozgatott, valamint az ezeket a tényezőket kiszolgáló, kereskedelmi galériák és múzeumok által működtetett rendszerben egyre tehetetlenebbé és súlytalanabbá válnak.

 

A művészeti világot sokan pezsgőzésekkel kísért, nemzetközi utazásokkal tarkított láblógatásnak, abszurd aukciók hálójának, adócsalási rendszerek útvesztőjének és VIP bulik végtelen sorozatának csúfolják. De tudjuk, hogy ezeknek a dolgoknak semmi köze nincs a művészet valódi világához, és őszintén szólva a szerencsés 1%-ot lenyűgöző trükkök előkészítései a művészeti világban dolgozók mindennapjainak legrosszabb részei.Lássuk a listát:

  1. Adjunktusok: Szegényes fizetések és bevétel, teljes munkahelyi bizonytalanság és a szakszervezeti képviselet hiánya jellemzi munkájukat. A helyzet számukra egyre rosszabbá válik, annak ellenére, hogy a széles közvélemény – beleértve az egyetemi hallgatókat is – szerint egy akadémiai karrier még mindig kifizetődőnek tűnő életpályamodell.

  2. A szexuális zaklatások bejelentői: Két év telt el azóta, hogy a #metoo majdnem minden háztartásban ismert és használt kifejezéssé vált, de a vádlók és az elszenvedők sokszor a mai napig nem kerültek még az igazságszolgáltatás közelébe sem. Sőt számos tanulmány szerint a vádemelők az események bejelentése után még több problémával szembesülnek – tehát a dolgok nem olyan egyszerűek, mint sokan gondolnák. A művészeti közösségben történtekre kitérve: sem az Artforumot, sem Knight Landesmant nem  érte semmilyen súlyos retorzió az őket két éve ért súlyos vádakat követően. Knight Landesman, az Artforum kiadója ellen New Yorkban indítottak pert, azzal vádolva őt, hogy munkahelyi körülmények között legalább kilenc nőt zaklatott.

  3. A Kyoto Animation személyzete: A művészeti világ idei tragédiái közül talán egy sem közelíti meg a Kyoto Animation stúdiójával történteket. A progresszív japán animációs stúdiót – amely híresen sok női animátort alkalmazott – 33 dolgozó halálát okozó agresszív és erőszakos támadás érte. A történtek utáni gyászt valamennyiben enyhíti, hogy a rajongók az eset után több mint 25 millió dollárt gyűjtöttek össze a gyászolók és a stúdió támogatására.

  4. Banánok: Ennek a gyümölcsnek igazán nehéz éve volt. Először is több száz tüntető vett kezébe banánokat, miután a varsói Nemzeti Múzeum egy anonim feljelentés következtében feminista munkákat cenzúrázott. Majd az Art Basel Miami Beach idei kiadásán a Galerie Perrotin által képviselt Maurizio Cattelan egy ezüst színű ragasztószalaggal a galéria standjának falára ragasztott banánnal szerepelt. A Comedian címen futó banánművet az esemény első napjaiban először a szintén művész, David Datuna fogyasztotta el – az aktust dokumentáló performanszát, amelyet Instagramra is feltöltött, Hungry Artistnak (Éhes művész) keresztelte el.



    Forrás: hyperallergic.com
  5. Oktay Ince: Képzeljék el, hogyan éreznék magukat, hogyha az elmúlt húsz évük összes munkáját egyik pillanatról a másikra eltüntetné valaki. Pedig a török dokumentumfilmessel és aktivistával, Oktay Ince-szel éppen ez történt. Sőt a helyi hatóságok a terrorista szervezetek propagandájának előmozdításával vádolják és ez ügyben nyomoznak is utána. Májusban az aktivista egy, a General Film Directorate at the Ministry of Culture irodái előtt álló oszlophoz láncolta magát, hogy tüntessen saját archívumának visszaszerzése érdekében.

  6. Feminista művészek a közösségi média felületeken: Női művészek, mint Clarity Haynes, Betty Tomkins, Micol Hebron többször estek áldozatául a közösségi felületek krónikus cenzúrájának. Hogy miért? Az említett művészek – sok mással együtt – a meztelenséget mint munkájuk fontos elemét használják. A közösségi hálózatok pedig gyakran figyelmen kívül hagyják saját policyjüket azáltal, hogy eltávolítják ezeket a ruhátlan testrészeket ábrázoló munkákat – annak ellenére, hogy a művészet nem sérti kommunikációs elveiket, mégis egyértelmű elfogultságot tanusítanak a nőket és fedetlen női idomokat ábrázoló képek rendszabályozásának ügyében. 

  7. A Ghost Ship tűzvészében elhunytakat gyászoló családok: 2016 decemberében a Ghost Ship névre hallgató oaklandi művészeti térben tartott buli szörnyű tragédiával végződött, amikor tűz ütött ki az épületben, ami 36 ember életét követelte. A tragédiát nagy eséllyel egy, az alapvető biztonsági szabályoknak nem megfelelő tűzcsapda okozhatta.

  8. Emma Lazarus: Annak ellenére, hogy Lazarus írhatta az amerikai történelem leginspirálóbb sorait, ez nem állította meg Ken Cuccinellit, az amerikai állampolgársági és bevándorlási hivatal képviselőjét abban, hogy szinte szándékosan félreértelmezzen néhány mondatot – és a verset átírva igyekezzen azt a bevándorlás korlátozását támogató propaganda eszközévé alakítani.

  9. Peter Schäfer: A berlini Jewish Museum korábbi igazgatóját, a nemzetközileg elismert Talmud-kutatót 2019 júniusában gyakorlatilag kényszerítették, hogy elhagyja állását. Schäfer egy Twitter-posztot követően került ellentmondásos helyzetbe – hiszen az intézmény egy olyan bejegyzést osztott meg saját felületén, amelynek linkje egy, a palesztin bojkottot védelmező petíció oldalára vezetett. A múzeum kritikusai szerint ezek után kérdéses, hogy az intézmény hívható-e még zsidó múzeumnak. Szerencsére a történteket követően több mint 50 Talmud-tudós közös levelet írt, alátámasztva, hogy véleményük szerint Schäfer a zsidó ügyek és az antiszemitizmus elleni harc kiemelkedő képviselője.

  10. A Safe Space for Unsafe Ideas (Biztonságos hely kevésbé biztonságos ötletek számára) terminus: úzeum ügyeiért felelős bizottság tagját, a könnygázt gyártó Warren B. Kanderst védte meg. Majd ugyanez a mondat hangzott el, amikor Yana Peel, a londoni Serpentine Galleries vezérigazgatója próbált védekezni az őt, pontosabban a férje kevéssé tisztességes üzleti beruházásait érintő vádakkal szemben.

  11. A Marciano Foundation korábbi alkalmazottai: Az egész helyzet borzasztó. Először is a privát művészeti alapítvány 60 dolgozója szavazott úgy, hogy egységesen szeretnének fellépni, ezt követően az alapítvány gyorsan jelezte feléjük, hogy határozatlan ideig felfüggesztik munkájukat. Az exalkalmazottak ezután sem adták fel, több tüntetést szerveztek – azonban még nem tudható, mi lesz a híresen szakszervezet-ellenes alapítvány reakciója a történtekre.

  12. Az Irakban élő művészek: Nemcsak a művészek, hanem mindenki, aki továbbra is a szétdúlt országban él, amelyet az Amerikai Egyesült Államok kétszer támadott meg.

  13. Andrea Arnold: A televíziózás új érája eddig egyedülálló kreatív szabadságot biztosít a rendezőknek – ennek köszönhetően egyre több ambiciózus projekt valósulhat meg. Amikor Andrea Arnold elvállalta a Big Little Lies második évadának rendezését, amit az első évadért felelős Jean-Marc Vallée elutasított, éppen ezek az ambiciózus megoldások lebegtek a szeme előtt. Viszont, annak ellenére, hogy éppen azt tette, amire felkérték, víziója mégis túl távolinak bizonyult a Vallée által megalapozottaktól, így a gyártók és producerek az utómunka során átvették az irányítást – ennek köszönhetően, a belső ritmika hiányában a sorozat sokak szerint teljes vágási és szerkesztési káoszba fulladt.

  14. Hung Liu: A kínai–amerikai művész kiállítását törölték, miután a helyi hatóságok kifogásolták néhány munkáját és megtagadták az alkotások behozatali engedélyének kiadását. Hogy mi volt a pontos ok, vajon a művész politikai aspektusú munkái okozták-e a kiállítási projekt kudarcba fulladását? Frusztráló, de a mai napig sem bizonyos.

  15. A Del Paso Manor Elementary School hatodik osztályosai: Képzeljük el, hogy általános iskolában vagyunk és egy tanár csupán azért elhajítja az alkotásunkat, mert az nem tetszett neki. Szeptember 17-én az említett iskolában éppen ez történt, amikor állítólag az egyik tanár a diákok által készített Black Lives Matter plakátokat dobott ki.

  16. Nőnemű állatok a múzeumokban: A nemek közötti különbség a művészeti közösségben közismert, de ebben az évben megtudtuk, milyen mélyre ható is valójában ez az elfogultság. Egy dán tanulmány rámutatott, hogy számos nagy természettudományi múzeum állatpéldányai nagyrészt hímivarúak.

  17. A köztéri munkák közvetlen közelében élő közösségek: Idén több olyan köztéri munka került ki vagy helyeződött át, amelyeknek esetében a munka közelében élő közösségek, akik rendszeresen járnak-kelnek a kihelyezésre kiszemelt tereken, egyáltalán nem járultak hozzá az alkotások kihelyezéséhez – a tervezésük és telepítésük körül zajló tényleges folyamatokhoz és bizonyos esetekben a munkák fenntartásával járó adófizetői költségek befizetéséhez sem.

    Jeff Koons Bouquet of Tulips Paris Installation Palais de Tokyo Champs-Elysées Details Controversial Public Art reject donate gift
    Forrás: hypebeast.com

  18. Fogyatékkal élő művészek és befogadók: A fogyatékkal élők előtt álló kihívások jól ismertek, ám a művészeti közösség még nem találta ki a módját a fennálló kritikus kérdések kezelésének. Rengeteg dolognak kell még biztosan megváltoznia ahhoz, hogy biztosítani tudjuk: senki ne ütközzön akadályokba, ha élvezni szeretné a művészetet.

  19. Művészeti újságírók, kifejezetten a kisebbségekhez tartozó szakemberek: A médiavállalatok folyamatos leépítése és a szabadúszó gazdaság párhuzamos növekedése miatt az újságírás már évek óta erőteljes bizonytalanságban van.

20+1. Fizetetlen gyakornokok: Szinte magyaráznunk sem kell.

 

Forrás: hyperallergic.com, fordította: Szilágyi Róza Tekla