Lopások a hazai múzeumokban

Artanzix

Ahhoz képest, hogy mekkora kincseket őriznek a múzeumokban, egész ritkán kerül sor rablásra. Azért is érte a széles közönséget meglepetésként a február 15-én kelt furcsa hír: két Árpád-kori kőfaragványnak lába kelt a Magyar Nemzeti Galériából. 

Az egyenként több mint tíz kilót nyomó műtárgyak eltűnését szakemberek vették észre. A helyszín a galéria földszinti, Oroszlános udvar felé eső kőtárának kiállítóterme. A nyomozás miatt sok információ nem szivárgott ki, a faragványok mechanikai és technikai védelemmel voltak ellátva, áruk összesen 10 millió forintra becsülhető. Már amennyire létezik piaci ára az Árpád-kori kőfaragványoknak Magyarországon.

Az egyik egy futball-labda méretű párkánytöredék a jáki templomból, vörösre festett homokkőből. Az erősen megkopott, 1230 körülre datált román plasztikán egy lesunyt fejű szárnyas sárkány látható, visszakunkorodó farokkal, felülről göndörödő levelek társaságában. Pótolhatatlan kincs, akárcsak a másik eltűnt faragvány, a domborműves márványlemez-darab. Az 1150 körüli másik szoborrészlet egy gazdagon díszített építészeti tagozat bal szélső részlete volt, bizánci hatásról árulkodó szalagfonattal, állatalakos oszlopfővel és egy az oszlopfőn álló tollas madárral. Nem lehetett velük könnyű kisétálni a kiállítóteremből, az biztos, de a műtárgypiacon se lesz könnyű értékesíteni őket!

Sokkal egyszerűbb dolga volt az Iparművészeti Múzeumban garázdálkodó tettesnek, illetve tetteseknek. A hírt március elején szellőztette meg a sajtó: ismeretlenek tizenhét éven át fosztogatták a gyűjteményt. A kár 50 millió forint. A hiányra a 2010-es, hivatalos revíziókor bukkantak a múzeum szakemberei. Az ötvösosztály nyilvántartásában furcsa jelenségeket találtak: áthúzásokat és javításokat. Sőt a kartonokon szereplő tételek néha nem egyeztek a kiállításon szereplő műtárgyakkal. A leltárból kiderült, hogy egyes műveket értéktelenebbekre cseréltek, más esetekben pedig a nagyobb együttesekből kelt lába valamelyik darabnak. A revízió szerint az első eset 1994-ben történt, az utolsó pedig tavaly júniusban. Az új igazgató, Takács Imre februárban feljelentést tett, az ügyet azóta a rendőrség vizsgálja. 

Full 002024
Full 002025