Vérre menő licitharcok és egy Tiziano-rekord

Régi mesterek a nagy házaknál

Január végén mindkét nagy aukciós ház megrendezte a saját régi mesterek és 19. századi művek árverését.

Habár a Christie’s háza táján is előfordult néhány rekord, a legnagyobb durranás mégis egy Sacra Conversazione volt Tizianótól, amely a Sotheby’s-nél került kalapács alá.

Jean Léon Gérôme: Kutyaidomár, 1871. Az orientalista festmény 1 650 500 dollárért kelt el a Christie's árverésén. (© Christie's)

Reneszánszát éli az orientalizmus és egyre inkább fellendülőben van az online licitálás – ezeket a tanulságokat vonhatjuk le a Christie’s árverése után. Az este folyamán élénk érdeklődés mutatkozott olyan olasz és francia festők iránt, akik nem számítanak a hagyományos értelemben vett húzóneveknek: ilyen például Millet vagy Gérôme. Az utóbbi művész egyik orientalista zsánerképe nagy licitharc után 1,65 millió dollárért talált gazdára – ezzel megduplázta a becsült értékét. A francia festő sikere egyrészt az orientalizmus iránti megélénkült érdeklődésnek, másrészről a Getty Gérôme-áttekintésének köszönhető.

Fragonard is „duplázott” a Christie’s-nél: egy 700 ezer dollárra becsült, Rembrandt inspirálta férfiportréja végül 1,37 dollárért kelt el. Az aukció másik „sztárja”, Millet egy Van Gogh által is nagyra becsült vászonnal, A nap végével szerepelt sikeresen az estén: másfél millió dollárt is meghaladó összeget fizettek ki ugyanis a realista képért. Az este legnagyobb meglepetése mégis egy 18. századi olasz festő, Luca Carlevarijs velencei látképének több mint 4 millió dollárért történő eladása volt.

Jean-François Millet: A nap vége – esti fények. A keresetlen egyszerűségű paraszti zsáner 1 538 500 dollárért kelt el a Christie's árverésén. (© Christie's)

A Christie’s-aukció másik érdekessége, hogy árverésre került Hans Baldung Grien egy fiatal férfit ábrázoló portréja is, amelyet a holokauszt idején tulajdonítottak el Friedrich Gutmanntól. A kép ez év januárjáig – míg Gutmann családja vissza nem kapta – a Rutgers Egyetem Zimmerli Múzeumának falán függött. A Christie’s munkatársai szerint egyre népszerűbb a telefonos és az online licitálás: példának okáért az aukciós ház történetének második legnagyobb online licitálással történő vásárlása is ehhez az estéhez fűződik.

Tiziano: Sacra Conversazione (Madonna és a gyermek Szent Lukáccsal és Alexandriai Szent Katalinnal). A ritka reneszánsz mestermű 16 882 500 dollárért kelt el a Sotheby’s árverésén.

Sotheby’s 90,6 millió dolláros összbevételével többszörösen fölülmúlta a Christie’s 36,7 milliós bevételét, amihez jócskán hozzájárult a már fentebb említett Tiziano-oltárkép elárverezése.  A darab eladását nagy várakozások előzték meg, ugyanis ritka alkalom, hogy egy ilyen név felbukkan a műtárgypiacon – legutoljára 1991-ben került kalapács alá többalakos Tiziano-festmény. A 4 alakos szentkép egy Sacra Conversazione ábrázolás, melyen a Madonnát a Gyermekkel és más szentekkel (ez esetben Szent Lukáccsal és Alexandriai Szent Katalinnal) láthatjuk, amint kötetlen „társalgást” folytatnak. A képet közel 17 millió dollárért vette meg egy európai gyűjtő – ezzel megdőlt a legdrágább Tiziano-kép rekordja (13,6 millió dollár). A mű, miután kikerült a velencei festőóriás műterméből csak magángyűjteményekben – összesen hatban – fordult meg, köztük Napóleon bátyjának, Luciennek a gyűjteményét is gazdagította.

Szerző: A. Kovács Ágnes