A legnagyobb hamisító

Han van Meegeren története tényleg regénybe illő. Az ókonzervatív esztétikai elveket valló fiatal holland művészt ledorongolták a műkritikusok, mert számára csak a 17. századi aranykor festészete létezett. A sértődött művész 1932-ben visszavonult egy Côte d’Azur-i villába (azért sokan szerették és meg is fizették régimódi munkáit), és nekifogott a nagy kísérletnek. 

Be akarta csapni a basáskodó műítészeket, akik festményeit csak ügyes utánérzésnek tartották, nem a 17. századi géniuszokhoz mérhető remekműveknek. A Côte d’Azur-i villa magányában kikísérletezte a tökéletes másolatok receptjét. Kismesterek korabeli képeiből szerezte meg a vásznakat, maga keverte ki a természetes festékanyagot, a kész alkotásokat pedig (többek között kemencében) mesterségesen öregítette.

Az igazi zsenialitása mégsem a tökéletes technikai kivitelezésben, hanem a lélektanban rejlett. Tudta, hogy az általa gyűlölt művészettörténészek, elsőként is Abraham Bredius, megszállottan keresik Vermeer feltételezett ifjúkori bibliai festményeit. Van Meegeren hát éppen ilyet festett – méghozzá olyan fantasztikus ötletességgel és ügyességgel, hogy a nagy Vermeer-szakértők a 17. századi mester legjobb alkotásaiként ünnepelték őket.

Rangos múzeumok, iparmágnások és a náci birodalmi kancellár, Hermann Göring versengett a festményeiért. A második világháború után a kollaboráció gyanújába keveredett Van Meegeren lebukott, s bár a bíróság elítélte, nyilvános diadalt aratott a csalhatatlan szimatú műítészek felett, Vermeer egyenrangú alkotótársaként. Az olasz szerző, Luigi Guarnieri összeszedett minden, a legendás hamisító életével kapcsolatos adatot és adalékot, majd az egészet kötetbe szerkesztette.

A könyv szándéka szerint regénynek indult, de Guarnieri nem a cselekményszövés nagymestere. A legnagyobb felderített (!) műkincshamisítás szimpla története viszont megmenti a könyvet. Aki pedig – jogosan – hiányolja az adatfolyamból az illusztrációkat, az nézzen utána az interneten (a wikipédián fenn van több hamisítvány is) és készítsen maga mellé egy Vermeer-albumot. Megéri.

Luigi Guarnieri: Vermeer kettős élete. Geopen, Budapest, 2008, 260 oldal, 2890 Ft