Szívügyek / Hearts expressed

Oltai Kata

Mi lehet a szívügyed? Isten? Saját magad? Egy sztár? A munkád? Egy régi munkád? Egy hely, egy ország? Egy eszme?… A szentendrei Művészet Malom ad helyet a Szívügyek/Hearts expressed című tematikus kiállításnak, mely ezt az ősi szimbólumot és annak valamennyi megjelenését járja körül.
Első hallásra talán arra gondolna az ember, hogy női boudoire-ok titkai tárulnak fel, szerelmes naplórészletek elevenednek meg, vagy kézimunka minták kedvelt elemeit vonultatják fel. A kiállítás azonban ellentmond a címben rejlő jellegzetesen femininnek tartott témának. Akár formai hasonlóság, akár tartalmi - vallási vagy profán megfeleltethetőség - vagy pusztán a vér forró, vörös színe – a felkért alkotók különbözőképpen nyúltak e témához legyen szó iparművészeti vagy képzőművészeti alkotásokról.

A görög-római hagyomány szerint a szív a lélek, a szellem sőt gyakran az értelem lakhelye. Buddhista ábrázolásokon Szidharta gyémántszíve rendíthetetlenségét, szenvtelenségét hivatott jelképezni. A kannibál elméleteket az a (tév)hit táplálja, hogy az ellenség szívét magunkévá téve belénk száll annak életereje. A szív-szimbólum egyesek szerint a születéssel függ össze. A jelkép egyiptomi eredeztetésének hívői szerint a hét lélek egyike a várandós anya szívéből leáramlik az anyaméhbe, ahol a születendő gyermekben ölt testet. Eszerint a szív, a lélek és az új élet alkotnak egységet. A keresztény szimbolikában szintén központi elemmé emelkedik: kezdetben az Isten iránti szeretet, vallási érzelem szimbóluma, majd a nagy pestisjárványokat követő időszakokban elterjed a Mária- és Jézus Szíve misztikus kultusz.
Azonban kárcsak régen, ma is hordoz erotikus tartalmakat: a teteje úgy néz ki, mint egy pompás fenék, az alja pedig a merev péniszt idézi.

Enteriőrkép a kiállításról


A kiállítás nagyot merít – talán túlságosan is. Mind az idősebb, mind a fiatalabb generáció képviselteti magát. Nincs tematikus elkülönítés az alkalmazott, díszítő és képzőművészeti anyag, a népi kultúrából ismert tárgyak és a csecsebecse és nipp kategóriás ez-az között.
A vörösesbarna izompumpa naturalisztikusan ábrázolt képe mellett megjelennek a hétköznapi használatú szívek: a stilizált népművészeti mézeskalács formák és hímzett párnák. Fogadalmi ezüstszívek és a zárdamunkák finom világa. Pittmann Zsófi hímzett neo-falvédői egy meghaladott használati tárgyat élesztenek fel és töltenek meg a popkultúra sztárjaival. Vannak aztán tárgyak, melyek anyagukban közelítenek a témához,- Gulyás Judit „meleg szívszőnyegei“ vagy Húber András objektjei -, a gyapjú, a nemez és egyéb organikus anyagok természetes befogadó melegségével. Más természetű az a felismerés, mikor egy alkotó több évtizedes technikáját, anyaghasználatát, stílusát ismeri fel az ember – ami az ő szívügye, így Haraszty Édeske István objet trouvékból épült képeit, Horváth Márton eozinos virágvázáit, vagy Regős István hűvös, metafizikus megfogalmazásait.


SZÍV-ÜGYEK
2006.06.14 – 2006.07.02.
Kurátor: Sárosdy Judit
Művészet Malom
2000 Szentendre, Bogdányi utca 32.

2006.08.08.