Gyűjteménykalauz

könyvkritika

Az uniós szabályozásnak köszönhetően a múzeumok állandó kiállításait hamarosan ismét pénzért tekinthetik csak meg az állampolgárok. A bibliofileknek hadd ajánljunk egy könyvészeti kerülő utat a jegyvásárlás problémájára: a fél évszázados fennállását ünneplő Magyar Nemzeti Galéria új gyűjteménykalauzzal állt elő.

A lassan már elavult, jól ismert korábbi kötetek gyakorlatával szemben a Galéria most a Vince Kiadóval társult. A farkasétvágyú, trendkövető könyvkiadó ezúttal nem erőltette a dizájnos formát: a kalauz tördelése és képszerkesztése kicsit egyhangú. (De hát a Galéria se a legkorszerűbb múzeumunk!) A műfaj mellesleg nem könnyű: össze kell egyeztetni a szakmai precizitást a népszerűsítő szándékkal, a múzeumi katalógusok tételleírását a kultúrtörténeti értelmezéssel – mindezt egy tenyérnyi szövegben. A jó tollú szerzőknek rendszerint sikerült megtalálniuk a kényes egyensúlyt, jól adagolva az izgalmas történeti tényeket és összefüggéseket. Igaz, néha a „régi iskola” jóvoltából a kietlen formaanalízis került túlsúlyba. De ilyen képanyaggal egy művészeti könyv biztos siker! Hiszen szerepel a kötetben a magyarországi művészettörténet színe-java – hogy csak pár példát említsünk, itt van (képpel és elemzéssel) M. S. mester Vizitációja, Munkácsy Rőzsehordó asszonya, Csontváry Libanoni cédrusa és Lossonczy Tamás Tisztító nagy viharja. Jegyeket zsebre tenni, itt a múzeumkalauz. Otthonülő múzeumjárók előre!
A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményei. Kalauz. Szerk.Gosztonyi Ferenc – Veszprémi Nóra – Cseh Szilvia. Vince Kiadó, Budapest, 2007, 224 oldal, 3495 Ft

R.G.

2007/4. 9.o.