"Milliónyi ember – egy közös álom"

Red Star Line: A megvalósult álmok múzeumba Antwerpenben

Németh István

2013. szeptember 27-én a belga királyi pár és több száz hazai és külföldi meghívott jelenlétében, látványos külsőségek között nyílt meg Antwerpen új múzeuma, a Museum Red Star Line, amely nem csupán egy amerikai és belga vállalkozók által (eredetileg olajszállítás céljából) alapított tengerhajózási társaság történetét mutatja be, hanem mindenekelőtt annak a több milliónyi embernek kíván örök emléket állítani, akik 1873 és 1934 között a Red Star Line valamelyik járatával annak reményében utaztak Antwerpenből New Yorkba, hogy az Újvilágban majd egy jobb és biztonságosabb élet vár rájuk.


Az antwerpeni Red Star Line múzeum állandó kiállításának egyik terme
Az antwerpeni Red Star Line múzeum állandó kiállításának egyik terme

Bár a múzeum állandó kiállításának középpontjában a különböző írásos dokumentumok, archív fotók és hanganyagok által megelevenített emberi sorsok, személyes emlékek, illetve történetek állnak, a nagyszabású tárlat egyes szekcióiban az adott témakörhöz kapcsolódó képzőművészeti alkotásokkal is szép számmal találkozhatunk. Külön figyelmet érdemelnek ezek közül a belga reklámgrafikus, Henri Cassiers (1858–1944) és mások remek plakátjai, menükártyái és képeslapjai, vagy az antwerpeni kikötő krónikásaként emlegetett Eugeen van Mieghem (1875–1930) expresszív rajzai és pasztellképei a dokkok környékén várakozó vagy éppen hajóra szálló, többségében Kelet-Európából érkezett zsidó emigránsokról. (Artmagazin 2013/4.) Mint ahogy Louis Van Engelen (1856–1940) vagy Eugène Laermans (1864–1940) ugyanitt látható festményei is bizonyítják, az 1900 körüli évtizedekben nem csupán a szegényebb kelet-európai régióból, hanem Belgiumból is igen sokan vándoroltak ki Amerikába, hogy ott próbáljanak szerencsét.

Az antwerpeni Red Star Line múzeum épülete (2013)
Az antwerpeni Red Star Line múzeum épülete (2013)

A Red Star Line utasainak többsége ismeretlen kisember volt, akiknek az arca egyes archív fotókon feltűnik talán valahol a tömegben, nevüket azonban legfeljebb az amerikai archívumokban fellelhető, s jórészt feldolgozott egykori utaslisták őrzik. A hajótársaság járatait mindenesetre olykor közismert vagy később híressé váló személyiségek is igénybe vették. A múzeum legértékesebb relikviái közé tartozik például a Red Star Line-nal többször is utazó Albert Einstein egyik levele, vagy az orosz zsidó származású Izrael Izidor Balin zongorája, aki Amerikában Irving Berlin néven vált világhírű zeneszerzővé. A múzeum egyik fő attrakciója egyébként maga a Red Star Line egykori fogadócsarnokait magában foglaló, műemléknek nyilvánított épületegyüttes, ahol annak idején az utazással kapcsolatos adminisztrációt, illetve az utasok előzetes orvosi, illetve higiéniai vizsgálatait végezték. Az 1920-as évekből származó, három épületből álló komplexumot a Beyer Blinder Belle Architects & Planners LLP építésziroda tervei alapján újították fel és tették alkalmassá az új múzeumi funkciók ellátására.

Henri Cassiers 1899-ben készült plakátja a Red Star Line számára
Henri Cassiers 1899-ben készült plakátja a Red Star Line számára

A Red Star Line múzeum megnyitása alkalmából egyébként Over komen en gaan címmel az antwerpeni Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet is rendezett egy figyelemre méltó kamarakiállítást. Ezen a 2014. január 5-ig nyitva tartó tárlaton mintegy ötven, a migráció témakörébe illeszkedő rajzot és metszetet tekinthetnek meg a látogatók, többek között olyan ismert művészek alkotásait, mint James Ensor, Frans Masereel, Eugeen van Mieghem, Félicien Rops vagy éppen a szintén a flamand grafika megújítói közé tartozó Henri Van Straten.


Henri Cassiers egyik Red Star Line megrendelésre készült plakátja
Henri Cassiers egyik Red Star Line megrendelésre készült plakátja

Mivel a Red Star Line utasai jelentős részben külföldiekből álltak, nem csoda, hogy a jobb és gyorsabb utazásszervezés céljából a hajózási részvénytársaság több országban, így Magyarországon is önálló irodát nyitott. Budapesti irodájuk a VIII. ker., Köztemető út 12/A szám alatt volt.