Fazonigazítás Egerben

Újjászületett hamisítványok

Az egri Dobó István Vármúzeum 2009. február 26. és április 19. között rendezi meg a „Fazonigazítás” című kiállítást új kiállítótermében, a Dobó-bástyájában. A kiállításra kerülő anyag története izgalmas. 2007 őszén a budapesti Nagyházi Galériába bevittek egy hagyatékot, melynek nagy része régebben vagy újabban készült hamis kép, műkedvelő festő kezétől származó másolat, vagy éppen csak gyenge próbálkozás volt. A galéria első gondolata az volt, hogy megsemmisíti az összes képet, s így csökkenti a műtárgypiacon fel-felbukkanó hamisítványok számát. Néhány papírképet el is égettek a Falk Art Fesztivál keretében. Ezt követően egy művészettörténész, Nagy T. Katalin elhatározta, más megoldást ajánl a megsemmisítésre, mégpedig az újjászületést.

A galéria egyetértett az ötlettel, s a képeket kortárs művészek kapták meg, akik azokat kedvükre átalakíthatták, feldarabolhatták, átfesthették. (Az anyag a budapesti VAM Designban látható is volt.) Mostanra megszületett az utóbbi évek legszórakoztatóbb képzőművészeti anyaga, tele humorral, játékkal. 65 alkotótól közel 90 kép van már átértelmezve. Persze az átalakításra váró hamisítványokból még van bőven, így fokozatosan bővül a kollekció.

A „fazonigazító akcióban” a kortárs művészet apraja-nagyja részt vett,  Koronczi Endrétől Jovián Györgyig, feLugossy Lászlótól Imre Mariannig, Harasztÿ Istvántól Baksai Józsefig. A múzeumi közeg úgy kívánta, hogy az egri Vármúzeum bemutassa az eredeti alkotók valódi műveit is. Természetesen a hamisítványok pontos eredetijét nehéz lett volna összegyűjteni, de kutatásaik során hangulatában, témájában sok hasonlót találtak. Az eredeti képek elkülönülve, a másodlagos majdan harmadlagos kéz által készítettektől, vitrinekben kaptak elhelyezést, kiemelve azok szellemi és anyagi többletértékét. A klasszikus anyagban helyet kapott: id. Markó Károly, Rippl-Rónai József, Csók István, Gulácsy Lajos, Aba-Novák Vilmos, Kádár Béla, stb.