Vienna Art Week 2009

Bécsben: november 16–22. között

A régió legnagyobb – barokktól a kortársakig mindent felölelő – képzőművészeti fesztiválja, a Vienna Art Week ötödjére kerül megrendezésre Bécsben, november 16–22. között. A Csábítás a művészetre mottó igézetében a Vienna Art Week színes programkínálattal várják az érdeklődőket, múzeumok, galériák, nemzetközileg elismert művészek és kurátorok sorát vonultatva fel. A résztvevő intézmények között található a bécsi színtér színe-java, többek között az Albertina, a Belvedere, a Kunsthistorisches Museum, a Kunsthalle, a Leopold Múzeum, a MUMOK, a Liechtenstein Múzeum, az Iparművészeti Múzeum (MAK), a Dorotheum, az Essel Múzeum és a Wien Múzeum.

A Vienna Art Week lehetőséget teremt a szakértők és az érdeklődök számára, hogy a bécsi művészeti szcéna sokszínűségét föltérképezzék. A programok között szerepelnek speciális tárlatlátogatások, műterem-bejárások és városi séták, de az esemény bepillantást enged különböző raktárakba, privát és nyitott helyszínekre is.
 
A napokban nyílik többek között az Essl Múzeum tíz éves fennállásának alkalmából a „Gyűjtés aspektusai” c. kiállítás, A Vienna Secessionban Marc Camille Chaimowicz munkái kerülnek bemutatásra, a Wien Múzeumban pedig a "Harc a város körül. Az 1930-as évek mindennapjai a Künstlerhausban" témát dolgozzák fel. A tárlatvezetők (sőt, néha maguk a múzeumigazgatók!) vezetik körbe a jelenlévőket a Belvederében, a Leopold Múzeumban, az Essl Múzeumban, a Wien Múzeumban, az Albertinában vagy a Secessionban.

A fesztivál keretein belül a – már hagyománynak tekinthető – ' Die Gallery Night'-nak hála, a látogatók egészen éjfélig járhatják a galériákat. Ezen az éjszakán nyílik az Advanced Minority Cubicle helyszínén a 'Slick and Basic' tárlat, ami a kommunikációs médiumként kezelt pólók kérdéskörét dolgozza fel.

A beszélgetés-sorozatok a kurátori praxist, a művészeti piac dinamikáját, a gyűjtés patológiáját, a street-artot mint új művészeti formát, az osztrák videoművészet status quo-ját valamint a latin-amerikai művészet aktuális fejlődését járják körül. A Vienna Art Week a különböző kulturális háttérrel rendelkező múzeumigazgatók, kurátorok, műkritikusok, művészek, professzorok, esztéták, újságírók, kiadók, művészettörténészek, kultúrfilozófusok és kultúrával foglalkozó közgazdászok találkozó helye.

De nem csak beszélgetés, hanem könyvbemutató is várható a 'Globális művészet' című kötetben 40 interjút olvashatunk a művészeti élet bennfenteseitől, különböző kultúrrégiókból, Észak- és Dél-Amerikából, Európából, Ázsiából és Ausztráliából. A könyv a művészetet a különböző országok közötti kulturális kapcsolati hálóként közelíti meg, a globalizáció tartós hatását vizsgálva.

A bécsi képzőművészeti Akadémián 'Melyik élet? Munka és hivatás között' címmel indul vita szakemberek és hallgatók közreműködésével; a rektor, Stephan Schmidt-Wulffen pedig arról beszél, hogy milyen kihívást jelent egy művészeti produkció és milyen a főiskolai képzés.

A kortárs művészet centrumba állítása mellett a Vienna Art Week idén – először – kiemelt helyen kezeli az építészetet is. Az építészszakma két kiemelkedő eseménye: a 17. Bécsi Építészeti Kongresszus és az Architektur Zentrumban a Kai Vöckler által rendezett kiállítás (Balkanológia – Új építészeti és városfejlődési lehetőségek Dél-Európában.)

Az INOPERAble Galéria és a Le Méridien Hotel együtműködésének köszönhetően kerül megrendezésre a 'What's Street Art Doing in a Gallery?' című graffitiről szóló értekezés.

A 70-es években megszületett performansz műfaja – mint külön művészeti kifejezésforma – mára létjogosultságot nyert, jelenlétének fontosságát a kortárs művészeti diskurzusban azóta sem veszítette el. Ez a második alkalom, hogy a fesztivál teret ad a performanszoknak. (Performance Night des quartier 21')

Lehetőség nyílik a Vienna Art Week keretében műtermek és stúdiók megtekintésére is: kortárs művészekkel, építészekkel, designerekkel és divattervezőkkel lehet találkozni munkahelyükön. A látogatásokat kurátorok, professzorok és a főszerkesztők vezetik. Coop Himmelb(l)au építészhez, Ursula Hübner, Maria Calligarishoz, Johanna Reinerhez, Klaus-Dieter Zimmerhez, Dorit Margreiterhez, Carola Dertnighez és Tabien Seizhez nyerhetnek bebocsátást az érdeklődők. A design és divat iránti rajongók Andreas Eberharter és Lena Kvadrat studióját járhatják be a Strukt Design Studio, a VJ studio és a Salon Projektionist:4 youreye mellett.

 

Link:
További információk:
http://www.viennaartweek.at/2009/