Legújabb kori művészet

Rieder Gábor

A Corvina Kiadó végére ért a három éve útjára bocsátott vaskos művészettörténeti albumsorozatának, ami a nyolcvanas-kilencvenes évek – minden könyvtárban ott álló – spanyol változat hagyományát folytatva a széles közönség számára közvetíti a tudományos kutatás aktuális állását.

35 gutenberg3

Közérthető stílusban, jó minőségű reprodukciókkal. Az Andy Warhol sokszorosított Marilyn Monroe-arcképével díszített utolsó kötet a második világháború utáni képzőművészetet mutatja be a nem túl ambiciózus Legújabb kori művészet cím alatt. Precízen végigvesz mindent, az egzisztencialisták fekete pulóverétől kezdve a koncept art alfejezetein keresztül a bilbaói Guggenheim építészeti kialakításáig. Az album a második világháborút követő absztrakt mozgalmak érzékletes elemzésével indul, után következik a pop-art, majd a különféle címszavak mentén tárgyalt neoavantgárd. A szerzők rövid, de érthető formában kitérnek az olyan közelmúltbeli eseményekre is, mint a posztkoloniális teóriák térnyerése, a net művészet felfutása vagy a sztárkurátorok működése. A lexikonszócikkeknél tovább merészkedő, kiegyensúlyozott körképet adó áttekintés a képzőművészet mellett a fotóval és a videóval is foglalkozik. Sőt még az építészet is kapott egy gyorstalpalásszerű sűrű fejezetet a kötet legvégén.



Marcella Anglani – Maria Vittoria Martini – Eliana Princi – Angela Vettese: Legújabb kori művészet. Corvina, Budapest, 2009, 384 oldal, 7000 Ft