Kunsthistorisches

Könyvkritika

A Grafo kiadó által nemrég útjára bocsátott új múzeumkalauz-sorozat elérkezett a Kunsthistorisches Museumhoz. A magyar közönségnek igazán nem kell bemutatni a bécsi múzeumok zászlóshajóját, a Kunsthistorischest, a maga parádés cukrászdájával és Munkácsy-falképével. 

Pedig akad itt jó pár érdekesség és elfeledett információ. Ki emlékezett arra, hogy a múzeumalapítás végső soron Napóleon érdeme? A begyulladt Habsburgok a franciáktól való félelmükben Bécsbe parancsolták a különböző rezidenciákban szétszórt kincseiket. A Belvederében összezsúfolt anyagot megcsodálhatta a szélesebb közönség is, innen a múzeumalapítási inspiráció. Ami persze Ferenc József nevéhez fűződik, aki az 1870-es években megépíttette az intézmény grandiózus, neoreneszánsz otthonát. (A gyűjtemény a köztársaság 1918-as kikiáltásakor állami tulajdonba ment át.)

A Kunsthistorisches igazi dinasztikus gyűjtemény, látszik rajta, mikor hol voltak erősségei a Habsburgoknak. Németalföldi uralkodásuk során északi piktorokat gyűjtöttek, Prágában manieristákat, majd az olasz kapcsolatoknak hála, beszereztek pár itáliai remekművet, a hispániai rokonok meg gondoskodtak a spanyol klasszikusokról. Az eredmény egy elsőrangú kollekció lett, ami mindmáig a világ múzeumelitjének oszlopos tagja. A kalauz olasz szerzője féloldalas képelemzésekkel (és sok részletfotóval) vezeti be az olvasót a remekművek világába. Szakmailag megbízható, de abszolút közönségbarát. Remek olvasnivaló egy bécsi vonatútra.

R. G.


Silvia Borghesi: Kunsthistorisches Museum – Bécs. Grafo, 2011, 160 oldal, 4900 Ft 

Full 002076