A Levi's és a művészek

Luxus farmerek

Andy Warhol filmcsillagokról elnevezett cipőtervekkel debütált a Madison Avenue-n 1956-ban. Warhol japán reinkarnációja, Takashi Murakami pár éve lepaktált a luxustáskák királyával, a Louis Vuittonnal. Sőt, új kiállításához egyenesen egy Louis Vuitton boltot álmodott meg. Ezek után senkit se lepjen meg, hogy Warhol brit „tanítványa”, Damien Hirst is összeállt egy ruházati céggel. Hirst választottja a Levi Strauss & Co.

A Levi's tavaly óta gyárt Andy Warhol képeivel dekorált farmereket és pólókat. Marilyn matrica a hajtóka felett, elmélázó Warhol-portré a combtőnél, szitázott képek a fonákon. A Warhol Factory X Levi's névre keresztelt kollekcióban 80-300 dolláros áron találhatók nadrágok és felsők. A 2008 tavaszán érkező folytatásba már Damien Hirst is beszáll. A fiatal brit művészgeneráció (YBA) milliárdos fenegyereke farmernadrágokat tervez. Mégpedig luxus farmernadrágokat. Swarovski kristályokból kirakott koponyákkal díszíti a sötétkék, klasszikus ruhadarabot.

A Warhol Factory X Levi's X Damien Hirst kollekció (2008) egyik darabja


A tervek szerint egy ilyen nadrág ára 4000 dollár lesz. Ami elég magas ár a farmermezőnyben, de nem Hirst életművében. A bulvármédia által sokat ünnepelt gyémántokkal kirakott platinakoponya – amit idén nyáron mutatott be a londoni White Cube Galériában – állítólag vevőre talált. Egy közelebbről meg nem határozott befektetőcsoport a megállapodás szerint kifizeti érte az ugyancsak borsos 100 millió dolláros vételárat. Hirst a jövőben nem változtat a bevált recepten: koponya, drágakő és médiacirkusz – minden mennyiségben. Csak most Levi's farmeren.

R. G.