Kleopátra küldetés

Visszakért obeliszk New Yorkból

Egyiptom komolyan veszi a restitúciót: visszaköveteli a Central Park műemlékét, Kleopátra Obeliszkjét.

Az egyiptomi műkincsekért felelős Zahi Hawass főrégész nem ül a babérjain – írja az Artnet. Most ért véget az általa menedzselt Tutanhamon-megakiállítás turnéja az Egyesült Államokban, de az energikus archeológus már kikényszerített 19 darab apróbb tárgyat a Metropolitan Múzeumból, amiket az ásatásokat végző Howard Carter szuvenírként emelt el Tutanhamon sírjából. (Pedig szerződést írt alá az egyiptomi állammal, hogy semmit se visz el a fáraó sírkamrájából!) Bár a Metropolitanhez jóhiszemű vásárlás útján kerültek az apróbb tárgyak – köztük egy kis bronzkutya és egy lazúrkő dísz –, nem vitatják a restitúció jogosságát.

A Central Park obeliszkje (forrás: flickr.com / Asterix611)

Az ókori Egyiptom minden elszármazott értékéért késhegyre menő harcot vívó Hawass szeme ezek után egy nagyobb méretű zsákmányon akadt meg, a múzeum mögött. A Kleopátra Obeliszkje névre hallgató 3500 éves kőoszlopról van szó, amely a Central Park közeli sarkában áll. Hawass a park felügyelőségét gondatlan kezeléssel vádolja.

Nevével ellentétben az obeliszknek semmi köze a híres-neves királynőhöz, elődje, III. Thutmózisz idején emelték Kr. e. 1450 körül. A provenienciája sem kérdéses: az egyiptomi alkirály 1869-ben New York városának akarta adományozni – a Szuezi-csatorna átadásakor – az amerikai-egyiptomi kereskedelmi kapcsolatok fellendítése érdekében. Az ajándékozásra csak 1877-ben került sor, amikor William Vanderbilt ígéretet tett a szállításhoz szükséges több tízezer dollár kifizetésére. Az obeliszket végül 1881-ben állították fel az újonnan alapított múzeum közelében New Yorkban. De Hawass szerint a városnak nincs joga megrongálni az emlékmű hieroglifáit. Márpedig – ha áttételesen is, de – ez zajlik.

„Felelős vagyok – mondta Hawass – az összes egyiptomi műemlék védelméért, Egyiptomon kívül és belül. Ha a Central Parki Felügyelőség és New York város nem képes megfelelő védelmet biztosítani az obeliszknek, meg kell tennem a szükséges lépéseket, hogy hazahozzuk ezt a becses műtárgyat, megvédve a pusztulástól.”

A Central Park obeliszkje még Alexandriában (forrás: wikipedia)

Hawass nem tért rá ki, hogy miként kéne megvédeni a faragott kőoszlopot. Egy környezeti felmérés alátámasztja a régész panaszát: „Az obeliszk parkban történő felállítása után készített felvételeken a feliratok még tisztán kibetűzhetők. A kő közel 3000 évig feküdt az egyiptomi sivatagba, ahol alig tett benne kárt az időjárás. De alig töltött el egy évszázadot New Yorkban, a légszennyezés és a savas esők komolyan roncsolták a felszínét.” A Central Parki Felügyelőség szerint a múzeumi szakértőkkel végzett vizsgálatok nem találtak bizonyítékot az erózióra. De ez aligha fogja megállítani a buldogtermészetű Zahi Hawasst.

Szerző: R. G.