Afrikai San Pietro

Deo Optimo Maximo

„A tökéletesség művészete” - mondta Stendhal a Szent Péter bazilika és a lenyűgöző kolonnád kettőséről. A tökéletesség pedig mindig kivívja a gyérebb fantáziával megáldottak lelkesedését. A római San Pietrónak, az itáliai reneszánsz (és korabarokk) csúcsművének, a katolikus világ főtemplomának is akadt kihívója. Vagy inkább hódolója, az elefántcsontparti Pierre Fakhoury személyében, aki megtervezte a vatikáni székesegyház posztmodern afrikai mását, a Béke Miasszonyunk Bazilikát Yamoussoukróban. A nyolcvanas évek második felében épült monumentális alkotás 158 méter magasra nyúló keresztjével példaképén is túltesz.

Az itáliai márvánnyal díszített afrikai bazilika több ezer négyzetméternyi ólomüvegablakai bibliai figurákat ábrázolnak – egy kivétellel. Az apostolok

A római Szent Péter Bazilika és a yamoussoukrói Béke Miasszonyunk Bazilika metszete. A világ legnagyobb keresztény templomai.

között feltűnik egy fekete politikus, Félix Houphouët-Boigny, a modern Elefántcsontpart kemény kezű vezetője. A következetesen antikommunista államelnök az 1960-as függetlenné válástól évtizedeken keresztül kormányozta a nyugat-afrikai államot, a térség legszilárdabb, nyugatbarát köztársaságát hozva létre. A kakaónagyhatalom csak az elnök 1993-as halála óta vált – sok más szomszédos államhoz hasonlóan – bizonytalan övezetté. Houphouët-Boigny saját szülővárosát, a jelentéktelen, poros, afrikai falut, Yamoussoukrót nevezte ki fővárossá. A központi szerep elnyerése érdekében ide álmodta meg a világraszóló szenzációt, a római San Pietro mását. II. János Pál pápa 1990-ban avatta fel a 300 millió dollárért felépített székesegyházat, amit azóta a legnagyobb keresztény templomként tartanak számon. A bozótváros látképét uraló épületóriáshoz sugárút és Bernini kolonnádját idéző félköríves (apró kupolákkal díszített) oszlopcsarnok vezet. A latin-kereszt alaprajzú hajót a grandiózus, kissé tojásformára nyújtott kupola koronázza. A világ templom-rekorderei között az elefántcsontparti Miasszonyunk Bazilika vezet 322 ezer négyzetméterrel, a római Szent Péter (227 ezer) és a New York-i Istenes Szent János katedrális (121 ezer) előtt. A Béke Miasszonyunk Bazilika a 16 milliós országhoz (aminek több mint a negyede katolikus) mérten lenyűgözően bizarr próbálkozás – a gyarmati komplexus feldolgozása, a fekete kontinens békevágyának lenyomata és egy nagy formátumú politikus öröksége. Ott, ahol ma polgárháborús ellenfelek néznek egymással farkasszemet.

 


Rieder Gábor