Diétás Mona Lisa

Koleszterinproblémák

Az nem meglepő, hogy minden kor a saját érdeklődése szerint írja újra az örök klasszikusok  értelmezését, hiszen a művészettörténész a jelenre utaló nyomokat keres minden műalkotáson. De az azért mégiscsak túlzás, hogy napjaink zavaros táplálkozási szokásait lássuk meg egy félezer éves remekműben. Kapaszkodjanak meg: egy palermói kutató diétára fogná a Mona Lisát, mert táskás szemeiből a túl magas koleszterinszintre következtetett! Reneszánsz kórtan fanatikusoknak.

Leonardóval kapcsolatban bármilyen hajmeresztő teóriát el lehet adni, jól tudjuk már ezt a Da Vinci-kód óta. Pár hónapja Mona Lisa szemöldöke került terítékre. A műalkotások digitális vizsgálatára szakosodott Lumiere Technology egyik mérnöke, Pascal Cotte a manchesteri Természettudományi és Ipari Múzeumban ismertette legújabb kutatási eredményeit: Mona Lisának eredetileg volt szemöldöke! Az eddigi közvélekedés szerint Gioconda asszonyság a korabeli divat előtt hódolva borotválta le szőrszálait. Pascal Cotte szerint viszont – mivel 240 megapixeles kamerájával látni vélte a szemöldököt megalapozó festékvonásokat – az elmúlt ötszáz év gondatlan restaurátorai a hibásak a szemöldök eltűnésében.

A Mona Lisa digitális (és virtuális) megtisztításának fázisai. A párizsi székhelyű Lumiere Technology még 2004-ben végezte el a Mona Lisa digitális szkennelését, azóta állnak elő újabb és újabb tudományos eredményekkel a Leonardo-kutatást illetőleg. (forrás: Lumiere Technology)


A legújabb szenzációhajhász elmélettel a palermói egyetemen tanító Vito Franco szolgált. Orvosi szemmel vizsgálta meg a Leonardo által halhatatlanná tett firenzei kereskedőné 16. századi portréját és kimondta a diagnózist: xanthelasma. A xanthelasma szemek környékén előforduló, „lapos, sárgásfehér képlet”, a zsíranyagcsere-zavar egyik első látható jele. Tulajdonképpen bőr alatti koleszterin felhalmozódás, ami duzzanatot produkál az alsó és felső szemhéjakon. Az olasz kutató szerint Giocondának egyértelműen xanthelasmája van a bal szemgödrében, sőt még egy kis zsírszöveti tumort is látni vélt. A diagnózis értelmében a hölgy koleszterinszintje aggasztóan magas.
 

Leonardo da Vinci: Mona Lisa, 1513 k, olaj, fa, 77×53 cm, Louvre, Párizs


Vito Franco a reneszánsz modellekre szakosodott. Kimutatta már, hogy a valószerűtlenül elnyújtott, manierista figurákat festő Parmigianino Hosszúnyakú Madonnája Marfan-szindrómától szenved, azaz örökletes csontszöveti rendellenességtől, ami extrém méretű végtagokat eredményez. A Raffaello által festett Athéni iskola előterében keresztbe tett lábbal feszengő Michelangelo-figurának pedig – véleménye szerint – minden bizonnyal húgysav túltengése van, ami a vesekő gyakori velejárója. Vito Franco még a kiváltó okot is biztosan tudja: Michelangelo a Sixtus-kápolna festése közben veszélyesen egyoldalúan táplálkozott, csak bort és kenyeret fogyasztott.

Szerző: R. G.