A giccskirály

ARTANZIX

R. G.

Jeff Koons, a nyolcvanas évek sokkoló botrányművésze, Cicciolina volt férje, a porcelán Michael Jackson és a rozsdamentes acélnyúl alkotója bevette a versailles-i kastélyt, szeptemberben ugyanis tucatnyi csillogó-villogó óriás szoborral töltötte meg a Napkirály egykori rezidenciáját. Az amerikai popkultúra támadásaira mindig érzékenyen reagáló francia értelmiség panaszkórussal felelt.

Jeff Koons Hold című alkotása (1995–2000) a versailles-i palotában 

Az írószövetség levélben fordult a kulturális miniszterhez, hogy mondjon nemet a kiállításra. A francia örökségvédelmi alapítvány képviselője, a kastély egyik fontos támogatója, Édouard de Royère is kételyeit fejezte ki a Le Figarónak: „Nem vagyok a kortárs művészet ellensége, de egészen elrémisztett a mágikus, szent közeg felforgatása Versailles-ban. A kortárs művészet zavart és rombolást okoz a tökéletes egységben, a teljes szépségben. (...) A Kínából vagy Ausztráliából érkező turisták ezzel a borzalmas Franciaország-képpel mennek majd haza. Hiba volt Koonst

Versailles-ba hozni, pláne három teljes hónapra.” Hiába a tiltakozás, az amerikai szupersztár beültette óriás alkotásait a pazar 17. századi enteriőrökbe. A magenta színű lufikutya a Herkules-terem éke lett, a hatalmas csüngő aranyszív a királynők hálószobáját díszíti. Koons nem ért egyet bírálóival, sőt, szerinte a látványos barokk környezet felcsillantja alkotásai filozofikus természetét.