A Nyári palota kincse

Lopott ló

A világ második legnagyobb aukciós háza, a Sotheby's különös tételt bocsát kalapács alá hongkongi árverésén. Az október elején megtartandó esemény csúcspontja a kínai császár Nyári palotájából, a Yuan Ming Yuanból származó szoborfej. A lovat formázó bronzfőt jezsuita misszionáriusok öntötték Qianlong császár megrendelésére a 18. század derekán.

 

A jezsuita tervek szerint Kínában készült bronz lófej különböző nézetekből


A Qing-dinasztia leghosszabb ideig uralkodó császárát lenyűgözte az európai barokk stílus. Az udvarában tartózkodó szerzetesekkel – versailles-i mintára – díszkutat is készíttetett. A leleményes szerkezet (vízóra is tartozott hozzá) a 12 zodiákus jegy szerint épült fel. Tizenkét állatfejű emberszobor ülte körül a hatalmas kagylóval díszített szökőkutat, időről időre vizet köpve a medencébe. Egészen addig, míg a francia és brit csapatok a második Ópium Háború idején fel nem perzselték a Pekingtől nem messze található Nyári palotát.

A romokban álló Yuan Ming Yuan újjáépítése a kínai kormány régóta dédelgetett álma. Mikor a Sotheby's előállt a magángyűjteményből származó lófejjel, a helyi hivatalnokok egyből felemelték a szavukat. Egy sanghaji múzeum munkatársa „lopott árunak” nevezte a jezsuita kútról származó bronz lófejet. Az árverezőház képviselője viszont a nemzetenként eltérő magánjog-gyakorlat harmonizálására megkötött Unidroit-egyezményére hivatkozik.

A császári Nyári palota szökőkútja egy régi metszeten. A kút körül európai stílusú paloták álltak.


Az Unidroit 1995-ös dokumentuma szerint csak a fél évszázadon belül zsákmányolt javak visszaszerzése igényelhető. A második Ópium Háború viszont 1856-1860 között zajlott. De a kulturális forradalmat már rég elfelejtő kínai kommunista vezetés nem tágít. Egy pár évvel ezelőtti állásfoglalásában Kína kijelentette: igényt tart több mint 1 millió darab kiváló minőségű kínai műkincsre, amit 47 nemzet 200 múzeuma őriz. És persze a Sotheby's bronzlovára is.

R. G.