ANZIX: Egy amerikai Flórencben

Fáy Miklós

Van az a híres fénykép, Egy amerikai lány Olaszországban. Annyira híres kép, hogy nemcsak azt lehet tudni, ki készítette (Ruth Orkin), de azt is, hogy kiről. Ninalee Craig volt a lány neve, aki, mint valami Botticelli-figura, átlebegett a firenzei utcán, miközben pajkos, ábrándos vagy öreg legények elbűvölten bámulták. A fénykép 1951-ben készült, sem Ruth Orkin, sem Ninalee Craig nem él már. Firenzének, mondanánk, hogy hetven év nem idő, szemhunyás, semmi sem változik, a házak ugyanott állnak, talán volt egy vagy két homlokzatfestés, de az sem biztos. Hanem belül. A Strozzi-palotában amerikai művészek munkáit állítják ki, Warholtól Kara Walkerig, és nem csak w-vel kezdődő nevű művészeket. Kara Walker még nem is élt, amikor Ruth Orkin elkattintotta a gépet, de hetven év ezek szerint elég volt ahhoz, hogy az amerikaiak betegyék a lábukat a reneszánsz palotákba.

129 fay anzix1

Ruth Orkin: American Girl in Italy (Egy amerikai lány Olaszországban), 1951, zselatinos ezüst nyomat, 26,1 × 33,5 cm, © Ruth Orkin


American Art 1961–2001. Le collezioni del Walker Art Center Da Andy Warhol a Kara Walker (Amerikai művészet 1961–2001. A Walker Art Center gyűjteménye Andy Warholtól Kara Walkerig), Palazzo Strozzi, Firenze, 2021. augusztus 29-ig

full_004093.jpg
Függöny frenzy

A hazai ötvenes éveket nézve könnyen lesz olyan érzésünk, hogy azoknak a művészeinknek, akik az európai modernizmus irányzatait követték vagy érezték közel magukhoz, ez itt a világ különösen szerencsétlen szeglete volt. Nem is lehet ezzel vitatkozni, de azért az kifejezetten szórakoztató, hogy ugyanekkor, pár száz kilométerre, már a szabad Nyugaton micsoda ellenállás és milyen hangos közfelháborodás övezte a kérdést, bekerülhet-e absztrakció, kortársak és modernitás egy olyan archaikus térbe, mint a Bécsi Operaház.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.