La Biennale

Hírek, pletykák, tippek Velencéből

Idén nyáron ismét sor kerül a magyar szakmabeliek által leginkább várt nemzetközi kortárs művészeti eseményre, a Velencei Biennáléra. Az 54-jére megrendezett biennále 2011. június 4. és november 27. között várja a kultúrturistákat a lagúnák városában. A fő kiállítócsarnokban és az egykori hajóműhelyben, az Arsenaléban ILLUMInations címmel fut majd a nagykiállítás, a nemzeti pavilonokat felvonultató Giardini parkjában pedig – magyar részről – Németh Hajnal törött BMW-je várja a művészetértők rohamát. 

Egy mártír Egyiptomból
A zavaros belpolitikai helyzet ellenére Egyiptom nem mondta le a biennálés részvételt. Sőt. A Giardinin álló egyiptomi pavilonban az elektronikus kísérleti zenével foglalkozó, kairói Ahmed Basiony – aki január végén a Tahrír téri zavargások során vesztette életét – kiállítása lesz látható.

Tintoretto a kortársak között
A főkurátor Bice Curiger nem az avantgárd ötletekkel hódít. A neves zürichi művészettörténész a nagykiállításba beválogatott három Tintoretto-festményt is. Az érett reneszánsz egyik festőzsenije kifejezetten a lokálpatriótáknak szól: a művész alig hagyta el a Canal Grande partjait, szinte minden fontos műve helyben látható. A három kölcsönkért nagyméretű festmény egyike, az Utolsó vacsora a San Giorgio Maggiore Basilicából érkezett, a Szent Márk testének ellopása és Az állatok teremtése pedig az Accademia képtárának tulajdona. A kurátor főszerepet szán a reneszánsz festményeknek, hiszen Tintoretto drámai, barokkot megelőlegező fénykezelése jól rímel az ILLUMInations kortárs tematikájára.

Nemzetközi jelenlét
– A Giardini ligetes parkjában 28 állandó nemzeti pavilon található (30 ország fenntartásában)
– 89 ország jelezte hivatalosan is a részvételét idén (tavaly 77)
– először részt vevő országok: Andorra, Szaúd-Arábia, Banglades és Haiti
– hosszú kihagyás után visszatérők: India, Kongó, Irak, Zimbabwe, Dél-Afrika, Costa Rica és Kuba

Cigányok ideje
Call the Witness. Műtárgyak, performance-ok és beszélgetések a roma művészet kritikus helyzetéről – a Soros Alapítvány támogatásával, az UNESCO székházában, a Palazzo Zorziban, vagyis a Roma Pavilonban.

Kínai megszállók
A kínai kortárs képzőművészet minden szinten nyomul, mint két éve az oroszok. A guangdongi művészeti múzeum Repedt kultúra (Cracked Culture?) címmel vonultat fel egy tetszetős anyagot a modernitás és a hagyomány között vergődő kínai alkotóktól a Convento del Santo Spiritóban és a Palazzo Giustinian Recanatiban. Egy multimédiaművész, Yi Zhou a sanghaji kortárs művészeti múzeum jóvoltából szállja meg a Spiazzit, a tajvaniak a Palazzo delle Prigioniban nyomulnak és egy több mint száz fős ázsiai különítménnyel lobogtatják a jövő igazolványát (Future Pass) az Abbazia di San Gregorióban és a Palazzo Mangilli-Valmaranában. A kínaiak már a spájzban vannak.

Lázadók
A Los Angeles-i MOCA jóvoltából olyan szupersztárok fogtak össze, mint Douglas Gordon, Paul McCarthy vagy Ed Ruscha egy helyspecifikus filminstalláció (Rebel) érdekében. A Certosa-sziget ínyencsége a hollywoodi ikonográfiáról zeng hamiskás ódát.

Kié a világ?
A dúsgazdag gyűjtőcsászár, François Pinault velencei magánmúzeumai ismét rátelepednek a biennále hivatalos programjaira. A két éve felavatott Punta della Dogana már áprilistól fogadja a hódolókat, az elegáns Palazzo Grassiban pedig kortárs sztárok tesznek tanúságot arról, hogy a világ nemcsak milliárdos Pinault-é, de hozzánk is van köze (The World Belongs to You).

Full 001993
Full 001994
Full 001995