Nagy kortárs aukciók

Helyreállt a műtárgypiac?!

A régi mesterek és a modern szekció után február közepén a két nagy aukciós ház megrendezte a kortárs művekre specializált árverését is.

Az Artinfo beszámolója szerint a Sotheby’snél nemcsak a nagy nevek taroltak, ám így is csupán a kötelezőt tudták hozni, szemben a Christie’szel, ahol a magasan röpködő licitek és a 99 millió dolláros összbevétel felelevenítette a válság előtti élénk piacot.

Gerhard Richter: Absztrakt festmény. A Sotheby's kortárs árverésén kelt el 11,552,800 dollárért. (fotó: Sotheby's)

Igaz, már az előrejelzések is reménykeltőek voltak: a 2009-es adatokhoz képest a tavalyiak minden téren növekedő tendenciát mutatnak. Elég, ha csak a Sotheby’snél 104,4 millió dollárért (19 milliárd forintért) elárverezett Giacometti szoborra (A sétáló ember) gondolunk, vagy Picasso 106,5 millió dollárért megvásárolt Akt, zöld levelek és szoborportré című kompozíciójára. Mindemellett az egyre jobban megélénkülő kínai műtárgypiac sem elhanyagolható tényező. Azonban az ArtTactic művészeti piackutató cég szakértői óvatosságra intenek: a spekuláció káros hatásai nemcsak a fejlődő gazdaságokat, hanem stabil nyugati piacokat is megingathat. Példának Andy Warholt említik, aki az „art boom” egyik nyertese, művei éppen ezért könnyedén válhatnak spekulatív üzelmek célpontjaivá. Ezen kívül figyelmeztetnek a felgyorsult kínai előretöréssel kapcsolatban: ahogy a '90-es évek elején a fantasztikusan növekvő japán művészeti piac buborékja is kipukkadt, úgy a kínai befektetőknél is bármikor beüthet a krach.

A Sotheby’s az este folyamán 54 eladott tétellel összesen 71 millió dollárra tett szert, ami jóval meghaladta az előzetes becsléseket (48,7–68,9 millió dollár). Az aukció vezető műtárgya Gerhard Richter nagyméretű absztrakt-expresszionista képe volt, amit Larry Gagosian galériája is megpróbált megszerezni, ám a licitharcot végül egy ázsiai telefonos licitáló nyerte 11,5 millió dollárral.
 
Az aukció érdekes fordulatot vett, amikor a következő nagy név – Andy Warhol: Kilenc színes Marilyn – kalapács alá került: elegánsan öltözött fiatalok kis csoportja szivárgott be az árverező terembe, majd hangos mobilcsörgéssel illetve teátrális nyögésekkel hívták fel magukra a figyelmet. A gondosan megtervezett akció 50 fontnyi bankó feldobásával folytatódott és egy vörös zászló lengetésével fejeződött be, melyen „A gazdagság orgiája” felirat volt olvasható. A névtelen csoport a Sotheby’s épülete előtt is elhelyezett egy zászlót „Művészet a megszorítások ellen” felirattal, utalva a brit kormány által erőteljesen megnyirbált kulturális költségvetésre. Ám tiltakozók békés performansza sem állhatott útjába Warhol diadalmenetének: a vászon több, mint 5 millió dollárért egy névtelen licitáló tulajdonába került. Ám az este (műtárgypiaci jellegű) sztárja mégsem Warhol lett, mivel a spanyol szobrász, Juan Munoz 1–1,5 millió dollárra becsült, nagyméretű kétalakos bronzszobrát egy német művészeti tanácsadó 4,9 millió dollárért vásárolta meg.

A Christie’s közel 100 milliós végeredménye a válság előtti csúcseredmény óta (2008. június) a legmagasabb a kortárs kategóriában. Az „art boom” által hirtelen felkapott művészekre (pl.: Damien Hirst) a válság szinte halálos csapást mért, ám a Christie’s estéjén a gyógyulás útjára léptek: Hirst egy kör alakú koponyás kompozícióját 680 ezer dollárért vásárolta meg egy finn gyűjtő, noha az art boom idején akár a duplájáért is elkelt volna…

Andy Warhol Önarcképét 17 441 892 dollárért adták el a Christie'snél (fotó: Christie's)

A Christie’s aukciójának műtárgypiaci csúcspontja viszont tényleg Warholhoz kötődik: egy eddig ismeretlen, 1967-es nagyméretű önarcképét – kemény licitharcok árán – Larry Gagosian több, mint 17 millió dollárért vásárolta meg, megduplázva ezzel a mű becsült értékét. A kép unikális jellege abból ered, hogy csupán 11 Warhol-önarcképet ismerünk ilyen nagy méretben (182,9 × 182,9 cm) – jelentőségét az sem csökkenti, hogy a vászon nagyon rossz állapotban van, illetve nem szignálta a művész. 2004 májusában már kalapács alá került a Christie’snél egy ugyanilyen méretű Warhol-önarckép, akkor 6,9 millió dollárt fizettek érte.

Említésre méltó sikereket és összegeket hasonló nagy nevek értek el a Christie’snél: Gerhard Richter egy közepes méretű absztrakt munkáját 5,1 millióért, Lucio Fontana egy 1961-es aranyszínű térkompozícióját 4,4 millióért, Jeff Koons két rajzfilmállatkáját (Téli mackók) 4,7 millió dollárért árverezték el.

Szerző: A. Kovács Ágnes