REHAB

Társadalmilag elkötelezett művészek szabadságon

A REHAB ('elvonó') egy menedék, ahol elrejtőzhetünk, amikor ki akarunk törni hétköznapi életünkből és azon káros befolyások alól, melyek mentális és fizikai jólétünkre nehezednek. Egy olyan rendszerben, melyben mindenkor kötelesek vagyunk társadalmilag megbízhatónak mutatkozni, az olyan pillanatokban, amikor kis nyugalmat szeretnénk a társadalmi normákhoz való folyamatos alkalmazkodásban, a REHAB egy vészkijárat.

 

A REHAB emellett elmeállapot is: döntés, hogy megnyomjuk magunkon a 'pause' gombot és lazítsunk kicsit, és visszautasítsuk az ideológiai karbantartás és a politikai elkötelezettség rabszolgaságát, és vállunkat rándítsuk a társadalmi felelősség és felelős szocializáció terheire. A REHAB megtisztít minket, és lehetőséget kínál arra, hogy felfrissítsük és újra feltöltsük kreatív energiáinkat.

 

A kiállítás olyan munkákat mutat be, melyek különböző módokon és különféle médiumok segítségével járják körül a REHAB fogalmát. A művészek közül páran életük során mindig ellenálltak és a művészet létrehozásának, bemutatásának és megtapasztalásának alternatív módszereit kutatták, ledöntvén a határokat művészet és élet között, míg mások saját élettörténeteiken és élményeiken keresztül mutatnak példát arra, hogyan lehet életünk minőséget megújítani. A REHAB emellett bemutatja szociálisan elkötelezett művészek vakáción vagy pihenés közben készített műveit is, valamint a kollektív és egyéni jelképes tiltakozásokat a hétköznapok komolysága és banalitása ellen.

Kiállító művészek: Beöthy Balázs, Amanda Dunsmore (IRL), Ivan Ladislav Galeta
(HR), Denis Krašković (HR), Nemes Csaba és Pacsika Rudolf
Kurátorok: Maja és Reuben Fowkes

A kiállítás egy konferencia társrendezvénye, mely Sustainability and Contemporary Art: Exit or Activism? (Fenntarthatóság és Kortárs Művészet: menekülés vagy aktivizmus?) címmel kerül megrendezésre a Közép-Európa Egyetem auditóriumában 2008. február 29-én. (www.translocal.org/sustainability)

Labor - 1053 Budapest, Képíró u. 6.
2008. február 29. - március 26.