Vége a piaci optimizmusnak?

Nagy aukciók Londonban

A sikeres bázeli vásár után még egy kicsit Európán maradt a nemzetközi műkereskedelem szeme. A két piacvezető aukciósház mogul a héten tartotta Londonban nagy impresszionista és modern árverését. Az eredmény felemás: az összforgalom impozáns, volt pár nagy siker, de az árak nem szárnyaltak. A szakértők azt találgatják, hogy véget ért-e az év eleje óta tartó pozitív hangulat, ami ismét visszahozott valamit a válság előtti csillogó rekordkorszakból.

A Sotheby's Manet-val kezd

Édouard Manet: Önarckép palettával, 1878–79 körül, olaj, vászon, 85,5×71 cm. A festmény 22,4 millió fontért kelt el a Sotheby's 2010. június 22-i londoni árverésén. Ezzel minden idők legdrágább aukción elkelt Manet-festménye lett.
Courtesy Sotheby's

 

A műkereskedelmi körökben már nagyon várt londoni aukciós szezont a bizonytalankodó Sotheby's nyitotta, vegyes eredménnyel. A kedden (június 22-én) megrendezett impresszionista és modern árverés 112 millió font forgalmat produkált, valamivel a becsült összérték alsó határa felett. Kis híján bennragadt a tételek harmada. Ugyanakkor a februárban megrendezett nagy londoni Sotheby's aukció 146 millió fontos forgalmat ért el, sokkal kedvezőbb mutatókkal! De még így is komoly előrelépést könyvelhet el a ház, hiszen egy évvel ezelőtt – 2009 júniusában – a hasonló aukció csak 33,5 millió fontig jutott és akkor nem kelt el a tételek fele!

Most így is született négy művész-rekord, a nem túl heves licitharc során pedig 8 mű kúszott 5 millió font fölé. Az este legjobban várt tétele egy még mindig magánkézben lévő ritkaság, Édouard Manet elegáns önarcképe volt. A modern és a klasszikus között vívódó mester hatalmas szakállal, fekete keménykalapban, kibomló drapp kabátban, kezében a palettával és az ecsettel ábrázolta önmagát. A piacra ritkán kerülnek képek az impresszionisták társutasától, az impozáns előtörténettel rendelkező festményt – az Artinfo beszámolója szerint – 22,4 millió fontért vihette haza egy amerikai művészeti tanácsadó.

A Christie's Picassóval ünnepel


Még nagyobb várakozás előzte meg nagy rivális Christie's szerdán (június 23-án) tartott impresszionista és modern árverését. Az Artinfo riportja szerint a szakértők meggyőzőbbnek találták a kínálatot az előző napinál. A Christie's mégsem tudott megfelelni a túlzott elvárásoknak, bár összesen 152,6 millió font forgalmat bonyolított le, ezzel egy hajszállal elmaradt a becsült összérték alsó határától.


Pablo Picasso: Angel Fernández de Soto portréja, 1903, olaj, vászon, 70,3×55,3 cm. A festmény 34,7 millió fontért kelt el a Christie's 2010. június 23-i londoni árverésén. A második legdrágább Nagy Britanniában elárverezett műalkotás, a februári Giacometti-szobor után.
Courtesy Christie's

A hullámzó árverés sztárja minden kétséget kizárólag Pablo Picasso volt. A spanyol mester Angel Fernandez de Sotóról készült festményét 34,7 millió fontért ütötték le (videó: itt). A korai Kék korszakban – egészen pontosan 1903-ban készült – arckép modellje századfordulós rosszkedvvel piszkálja a pipáját az abszintos pohár felett. A festmény annak ellenére ért el ilyen magas árat, hogy pár évvel ezelőtt egy lezáratlan restitúciós kérelem miatt már egyszer bennragadt. Az este további csúcspontjait Klimtnek, Monet-nek, Van Goghnak és még egy sor, különböző korszakokból származó Picassónak köszönhette az aukciósház.

Szerző: R. G.