Giacometti-világszenzáció

Az új rekorder

Eddig úgy tűnt, rég elmúlt már a hangzatos rekordok ideje, a pénzpiac másfél éve tartó bukdácsolása beárnyékolta a műkereskedelem mögött álló gyönyörű esztendőket. Az aukciós riportok fanyalogva tudósítanak a csörgedező eladásokról. Érkezgettek ugyan a jó hírek a nagy házak klasszikusokat kínáló aukcióiról, de távol állt még a piac az eufóriától. Egészen szerdáig, amikor hirtelen megfordult a világ a műkereskedelem körül. Londonban egy csapásra új rekorder született: egy műalkotás begyűjtötte a legdrágább szobor és a legdrágább valaha (árverésen) elkelt műtárgy díját. Új csillag született!

Február 3-án a londoni Sotheby's impresszionistákat és moderneket kínáló árverése 146,8 millió fontot hozott a konyhára. Annak ellenére, hogy az előzetesen becsült összérték alig merészkedett a 100 milliós határ fölé, ráadásul a 39 tételből csak 31 kelt el. Az összesített forgalom mégis minden korábbi londoni árverést felülmúlt – beleértve természetesen a 2007–2008-as rekordévek termését is! Egy Klimt által jegyzett dekoratív város-látkép kis híján 27 millió fontért kelt el, egy Cézanne-csendélet 11 millióért, de a kasszát Alberto Giacometti bronzszobra robbantotta, a maga 65 millió fontos vételárával! A 183 cm magas, jellegzetesen görcsösen mintázott pálcikafigura 1961-ben – Giacometti életében – készült eredeti öntvény. A svájci születésű modern szobrász sikere nem váratlan, bár 2008 májusában még csak 28 millió dollárt adtak legdrágább munkájáért.
 

Alberto Giacometti: Lépő ember, 1961, bronz, 183 cm magas. A modern bronzszobor minden idők legdrágább (árverésen értékesített) műalkotásaként kelt el a londoni Sotheby's 2010. február 3-ai árverésén. (fotó: Sotheby's)


Giacometti az új Picasso – hirdeti az Artprice öles betűkkel, a spanyol mester éllovas szerepére utalva. Pablo Picasso ugyanis eddig az összes eladási rangsort magabiztosan vezette, ő festette a világ legdrágább valaha árverésen elkelt műalkotását is, a 2004-ben kalapács alá került Fiú pipával című portrét. A 104,1 millió dollárért megvásárolt rózsaszín korszakhoz köthető melankolikus figurát két napja – egy hajszállal – felülmúlta Giacometti bronzszobra (dollárra átszámolva: 104,3 millióval). Picasso ez egyszer alulmaradt! Ráadásul a Sotheby's nagy riválisa, a mostanában gyengébben szereplő Christie's éppen őt indította Giacometti ellenében. 8,1 millió fontért talált gazdára kedden Picasso második feleségéről festett portréja az árverezőház londoni aukcióján. Máskor tapsolt volna a szakma, de a Sotheby's eredményeinek a fényében ez már nem tűnik kimagasló sikernek!

Szerző: Rieder Gábor