Kortársak az Eiffel-toronyba?

A párizsi művészdomb

A francia kultúrpolitika továbbra sem mondott le a kortárs képzőművészet népszerűsítéséről. A versailles-i palotába a nagy felháborodást kiváltó amerikai giccs-szupersztár Jeff Koons után japán követője, az ázsiai képregényeket képzőművészetté átformáló Takashi Murakami érkezhet. De nem csak a Napkirály rezidenciáját borítja el a kortárs művészet, hanem a Louvre klasszikus tereibe is beszivárog. Anselm Kiefer és Cy Twombly után a múzeum a nyolcvanhárom éves mestert, François Morellet-t kérte fel, hogy geometrikus absztrakt üvegablakot tervezzen a Richelieu-szárnyba. Sőt, a kiszivárgó hírek szerint már az Eiffel-torony se kerülheti el a végzetét!

A legfrissebb tervek szerint az – Eiffel-torony és a Trocadéro körüli állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézményeket összefogó – „művészetek dombja” projekt a következő nagy párizsi művészeti vásárra (FIAC) már meg is valósulhat. Sajtóhírek szerint Frédéric Olivennes, egy klasszikus zenét játszó francia rádióállomás korábbi igazgatója fogja irányítani az együttműködést. „Az elképzelés szerint – nyilatkozta – kiépülne egy hálózat a Chaillot-dombon és az Eiffel-torony környékén található körülbelül ötven kulturális intézmény között.”
 

A Palais de Chaillot, vagyis a „művészetek dombja” projekt középpontja az Eiffel-toronyból. A harmincas évek monumentális klasszicizáló stílusában épült kiállítási csarnok ma több múzeumnak ad helyet. (fotó: flickr)

A kortárs művészettel foglalkozók közül ide tartozik a progresszív vonalat vivő Palais de Tokyo, az ugyanabban az épületben működő Musée d’art Moderne de la Ville de Paris és a kiállítócsarnokként üzemelő Grand Palais. De persze egyéb intézmények is belekerülnének a körbe, például a Champs-Élysées Színház, a 19. századi művészetet bemutató Petit Palais, a hatalmas távol-keleti gyűjteménnyel büszkélkedő Musée Guimet vagy a harmadik világbeli törzsi művészetet bemutató, pár éve megnyitott Musée du Quai Branly. Vagyis nagyon eltérő profilú – és hol az állam, hol az önkormányzat által fenntartott – intézmények összehangolásáról lesz szó!

A „művészetek dombja” projekt közös kultúrcsomagot kínál majd, a helyszínek közötti jobb közlekedéssel, általános belépőjegy-rendszerrel és modern, digitális eszközökkel. A tervek szerint az októberi FIAC-ra érkező látogatók a kulturális programok széles kínálatából válogathatnak majd – ugyanazért a jegyért! A napi 8-32 ezer turistát vonzó Eiffel-torony központi szerepet játszik az új koncepcióban, hiszen a legtöbb vendég itt értesül majd a „művészetek dombjának” eseményeiről. Sőt, kortárs művészek közreműködésével létrejövő kulturális programok is megvalósulhatnak majd az emblematikus acélmonstrum rendelkezésre álló tereiben!

Szerző: R. G.