A világ legismertebb műkereskedői

RICHARD GREEN

Tűzkő Péter

Richard Green neve mára a műtárgypiacon bármilyen szinten érdekeltek számára fogalom, kötelező tananyag. A nemzetközi műtárgyvásárok egyik legrangosabb résztvevője, gyűjteményéből rendezett tárlatai vetekednek a nagy nyugat-európai közgyűjtemények kiállításaival, galériáiban múzeumok vásárolnak. 1999-ben a British Museum külön teremben mutatta be a Green-gyűjtemény legszebb darabjait.
 
 

 
A GALÉRIÁK
 
Richárd Green közel ötven éve foglalkozik festményekkel. Pályafutását tizenöt évesen kezdte. Otthagyta az általa unalmasnak tartott iskolát, és beállt dolgozni apja műkereskedelmi boltjába. Alig volt tizennyolc, amikor megnyitotta saját galériáját. Kezdettől fogva kizárólag festményekkel foglalkozik, elsősorban a 17. és 20. század közötti európai festészet kiemelkedő művészeinek alkotásaival.
 
Ma három galériája van London előkelő negyedében. A New Bond Street 147. szám alatt található galériában elsősorban a brit és impresszionista művészek alkotásai láthatók, másik üzletében pedig, amely ugyanebben az utcában van, régi mesterek válogatott remekművei. A Dover Street 39. szám alatti galéria a 19. századi európai és angol művészek képeinek bemutatóterme.
 
A galériák állandó feladatokat jelentő vezetésében fiai, Jonathan, David és Matthew segítik, ők üzlettársi minőségben, szakmai döntésekben is támogatják apjukat. A családi vállalkozásban több rokon is dolgozik, de ők inkább az intézményi működésben érdekeltek, mint például Richard nővére, Penny Marks, aki a marketingért felel.
 
A családtagok, úgy tűnik, értik a dolgukat, hiszen a cég évről-évre az elsők között szerepel az angol műkereskedelemről számszerűen megjelenő listákon. Forgalmuk 1999 óta minden évben meghaladta a százmillió dollárt.
 
A TALÁLKOZÁS
 
Richard Green korábbi aktív szerepvállalása az üzletvitelben mára leginkább gyűjteménye alakítására, új kiállítások szervezésére, szakkönyvek írására korlátozódik. Gyakran látható New Bond Street-i galériájában, amint az apjától örökölt asztalnál ül. (Mögötte a falon William Turner tájképe - csak múzeumokban látni hasonlót.) Ha valaki belép az ajtón, egyszerű eladóként hosszasan mesél portékáiról, vagy aktuális rendezvényeiről. Személyében nagy tudású szakemberrel, szenvedélyes műgyűjtővel ismerkedhetünk meg. Közvetlen és barátságos, az általa beszélt tizennégy nyelv bármelyikén könnyedén beszélgethetünk vele.
 
Sajnos magyarul nem beszél, de kedvenc magyar festőművésze, Bogdány Jakab (kinek virág- és madárcsendéleteit az angol udvari körök kedvelték) kapcsán jó véleménye van a magyar 18-19. századi festészetről. Bogdányól vaskos könyvet is írt. Magyarország európai uniós tagsága kapcsán reméli, hogy még több magyar festőművészt, és alkotást ismerhet meg.
A csatlakozás napját fejből tudja, és már nagyon várja: egybeesik születésnapjának dátumával.