Egy csóknyi hírnév

Szerelmes vandalizmus

Az Avignoni Kortárs Művészeti Központ – az úgynevezett Lambert Gyűjtemény – június eleje óta fogadta a neves amerikai absztrakt festő, Cy Twombly kiállítására érkezőket. Minden rendben zajlott egészen addig, míg meg nem jelent a színen Rindy Sam, a kambodzsai születésű francia művésznő. Rindyt teljesen lenyűgözték a költői csurgatások és az absztrakt gesztusok. Olyannyira, hogy rávetette magát az egyik festményre és... Megcsókolta.

Egy másik Twombly-festmény az Yvon Lambert Gyűjteményből. Cy Twombly: Pán, 1980, vegyes technika, 59×59 cm.


A csillogó vastag vörös rúzs szépen kirajzolódó nyomot hagyott a festmény fehér felületén. A feltűnősködésből vagy valódi elragadtatásból cselekvő művésznő a rendőrségen performansznak nevezte tettét, amivel a művészet hatalmát kívánta bizonyítani: „A vörös pecsét a vásznon marad – ez a vörös pecsét a pillanatnak a tanúja és a művészet hatalmának.” Az ilyen romboló művészi gesztusok nem ismeretlenek Franciaországban, tavaly Pierre Pinoncelli gondolta át Duchamp híres-neves Piszoárját egy kalapács segítségével – a bíróság már kiszabta rá az ítéletet. 


Rindy Sam se számíthat túl sok megértésre. A kiállítás kurátora – a nem kevés publicitást hozó csókot – „vandalizmusnak”, sőt, „erőszaknak” nevezte. A túlfűtött műbarátot „műalkotás megrongálásának” a vádjával már beidézte az avignoni bíróság. A múzeumi szakemberek felvették a kapcsolatot több kozmetikumgyártó céggel, hogy a rúzs üzleti titokként kezelt kémiai összetételét közölhessék a restaurátorokkal. Egy túlbuzgó francia kurátor még a NASA laboratóriumát is megkereste a 2 millió euróra becsült festmény letisztításához.

A megcsókolt Cy Twombly-mű a Platón három dialógusa címen ismert 1977-es triptichon egyik darabja. Az ötvenes évek absztrakt New York-i művészei között befutott Twombly hosszú évtizedek óta Olaszországban él. A gesztusfestészetet romantikus szimbólumokkal és ákombákomszerű rajzokkal megtermékenyítő idős mester a hír hallatára a mű azonnali eltávolításáról rendelkezett. Nem fogad el szerzőtársat – pláne, ha vörös rúzzsal érkezik.

Rieder Gábor