CÍMLAPSZTORINK: NEW YORK

Winkler Nóra

Következő lapszámunk címlapsztorijának főszereplőjével, Szántó Andrással Winkler Nóra készített interjút. Szó esik benne egy látványos projektről is, ami a Times Square esti látogatóözöne elé visz kortárs művészetet. Egy ekkora projekt megvalósulásának kulisszáiról, résztvevőiről és a siker pillanatáról Szántó András mesél.    

 

"Ez a projekt, amit az Audemars Piguet és a Times Square Alliance együttműködésében valósítottunk meg, eddigi karrierem csúcsa. Amikor 24 évesen, csóró diákként érkeztem Amerikába, első bérlakásunk ablaka majdhogynem rálátott a Times Square-re. Forgattunk egy dokumentumfilmet is a térről, ennek köszönhetően ismerhettem meg Arthur Danto filozófust, akivel később együtt is dolgoztunk. Három évtized múltán úgy visszatérni ide, hogy a tér fényplakátjai egy olyan művet vetítenek, aminek létrejöttében szerepem volt, nagyon megindító élmény.

A mű egy 3D film, címe Time Spy, amit az Audemars Piguet által kiírt pályázatot a negyedik évben elnyert kínai művész, Sun Xun jegyez. Tanácsadóként dolgoztam a cégnek, ami a legrégebbi svájci óragyár, ami még mindig az alapító családok tulajdonában van, a kiírást fejlesztettük és finomítottuk, végül olyan művek létrehozását támogatják, melyek a komplexitással, precizitással foglalkoznak. Ezek értelemszerűen alaptémák az óragyártásban, és a művészettől sem idegenek. Sun Xun úgy közelített a kiírásban foglaltakhoz, hogy tízperces filmjének minden egyes képkockája egy eredeti fametszet. Diákok hadserege segített ezeket létrehozni, a mű az Art Basel Miami Beach-en debütált. 

Következő nyáron Alanna Heiss kerti partiján ülök, ő a P.S.1 kortárs művészeti központ alapítója, ami ma már a MoMA-hoz tartozik. Szóba elegyedtem a mellettem ülő Sherry Dobbinnal, aki a Times Square Alliance nonprofitot vezeti, kulturális programokat szerveznek erre az elég frekventált térre. Ezek egyike a Midnight Moment, amikor az éjfél előtti utolsó percben a tér hetven kivetítőjén egyazon műalkotás fénylik fel. Havonta egyet választanak, vagyis ez 30–31 estényi rövid bemutatkozás egy-egy művésznek. „Volna egy ötletem számotokra” – mondtam neki.

Közel egy évre rá, késő este a Sean Kelly Gallery tereiben gyülekeztünk, ő képviseli  Sun Xunt New Yorkban. Pár koccintás és érzelmes beszédek után elindultunk a Times Square-re. A téren asszisztensek osztottak 3D-s szemüvegeket, finom, meleg júliusi este volt, rengeteg emberrel, akik nem mind sejtették, hogy hamarosan egy művet látnak. Engedték a szervezők, hogy az Audemars Piguet kialakítson egy bársonykordonos kis külön területet, mi itt vártuk a percet. Üdítőket szolgáltak fel – köztéren tilos alkoholt fogyasztani –, és a nap utolsó percében felvillant a film, körös körbe a tér kijelzőin – sokszáz 3D szemüveg fordult egyszerre feléjük. Az örömöt Sun Xun arcán sose fogom elfelejteni."

Screenshot 2019 11 11 at 12.08.42

Szántó András, Fotó: © Magnus Torsne / HUNGART © 2019