Contemporary art

Könyvkritika

„A kortárs művészeti élet szereplői nem kedvelik a toplistákat, mégis kénytelenek elszenvedni” – indítja a Contemporary Art in Hungary című kötetet a szerkesztő Spengler Katalin, az ismert művészeti újságíró és műgyűjtő.

Az angol–magyar nyelvű, nagyalakú „katalógushoz” a hazai színtér húsz kortárs művészettel foglalkozó szakemberét kérték fel, hogy válasszák ki az elmúlt év (2010) legjobbnak ítélt alkotását. Intézményvezetők, kurátorok és kritikusok, a miskolci múzeumigazgató Bán Andrástól a Műértő főszerkesztőjéig, Andrási Gáborig, a Tranzitot vezető Hegyi Dórától az egyetemeken oktató Mélyi Józsefig. A kiválasztott húsz mű a konceptuális színtér legjobbjaiból került ki: Németh Hajnal azóta Velencét is megjárt törött BMW-je, Csákány István fából kifaragott, életnagyságú hobbiműhelye, Kaszás Tamás világvége utánra tervezett dexion salgó emlékműve, Várnai Gyula diavetítős utcaképe, a Téreltérítés Munkacsoport Ernst Múzeumhoz készített mászófala stb.

A jelölők rövid interjúban magyarázzák meg választásuk okát és mutatják be a kedvenc művészt. A részletes életrajzok, portrék és persze a műtárgyfotók dagasztják fel a kötetet több mint kétszáz oldalasra. A külföldiek műtárgyvásárlását segítő jogi összefoglaló azt is jelzi, hogy ki a katalógus leginkább áhított célközönsége: azok a nem magyar gyűjtők, akik mindenki sajnálatára csak nem akarják felfedezni maguknak a kortárs hazai művészeket. Ezzel a kötettel már talán könnyebben fog menni.

Contemporary Art in Hungary 2011–2012. Szerk. Spengler Katalin. Absolut Média, 2011, 240 oldal, 2990 Ft

Full 002460