Hamis Murillo

Királynői ármány

A Szent Katalint ábrázoló Murillo-festmény a spanyol barokk piktor fiatalkorát bemutató kiállításon látható most éppen Bilbaóban. Már ha az eredetivel van dolgunk! A képet a spanyol uralkodók igen előkelő diplomáciai ajándékként használták a 19. században – nem is egyszer. Azt gondolhatnánk, hogy a koronás fők nagyvonalúan bánnak gyűjteményük kincseivel. De nem mindig, néha kicsinyes csalásokra is képesek, akár éppen a katolikus királyok legfőbb szövetségesével, a Vatikánnal szemben.

 

Egy újonnan megjelent kutatás kiderítette, hogy a 19. század második felében uralkodó spanyol királynő, II. Izabella szántszándékkal adta a 16. századi eredeti festmény másolatát IX. Pius pápának. A „nagylelkű” ajándékozás után tíz évvel ez már gyanús lehetett, hiszen a királynő az eredeti Murillo-festményt Portugália királyának, Lajosnak is odaadományozta! A csalást egy portugál szakértő, Hugo Xavier tárta fel, aki nemrég rábukkant egy festményeket ábrázoló régi fényképalbumra a lisszaboni uralkodói rezidencián, az Ajuda palotában. Az egyik archív felvételen Murillo 1650 körül festett Szent Katalin misztikus házassága című képe látható, amire Lajos király saját kezével írta fel, hogy Izabellától kapta 1865-ben. Miközben – tíz évvel korábban – a királynő a festmény kópiáját eredeti barokk remekműként ajándékozta oda a pápának!
 

Bartolomé Esteban Murillo: Szent Katalin misztikus házassága, 1650–55 körül. A sevillai barokk festő eredeti képe Lisszabonból.

Az eredetinek vélt Murillo-festmény a vatikáni gyűjtemény megbecsült darabjává vált, egészen addig, míg 1958-ban restaurátorok nem vették kezelésbe. Kiderült, hogy a kép egy ügyes 19. századi hamisítvány, eredeti, barokk kori vásznon. Benito Navarrete, a bilbaói Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint: „A festménynek nyilvánvalóan a gyűjteményében kellett lennie már 1855 előtt is, de Izabella királynő nem akart megválni tőle.” Sőt, egyértelműen a megtévesztés szándékával adta IX. Piusnak. Nem tudni biztosan miért, Navarrete szerint a királynő politikai okokból meg akarta erősíteni a Portugáliával való kapcsolatát (nem sokkal később megfosztották a tróntól). Izabella nem merte bevetni ugyanazt a trükköt Lajos király esetében is, mert ha kitudódott volna, túl nagy diplomáciai botrányt okozott volna.

Szerző: R. G.