Műkereskedelmi trend

A világ 10 legdrágább szobra

Az Artprice összegyűjtötte az elmúlt évek nemzetközi műkereskedelmének legdrágább szobrait. Meglepő trend: az első tízből négyet idén adtak el rekordáron!

 


Alberto Giacometti: Lépő ember, 1961, bronz, 183 cm magas. A modern bronzszobor minden idők legdrágább (árverésen értékesített) műalkotásaként kelt el a londoni Sotheby's 2010. február 3-ai árverésén. (fotó: Sotheby's)


A neves internetes honlap, a nemzetközi aukciós eredményeket elemző Artprice elkészítette a legdrágább szobrok tízes listáját. A szoborpiac soha nem volt ilyen eleven, mint most: ma egy bronz szobrot (helyesebben: sokszorosított öntvényt) néha drágábban lehet eladni, mint a műkereskedelem legnagyobb sztárjának, Picassónak az olajképeit. Az Artprice grafikonjai szerint a szobrok átlagos ára az elmúlt 12 hónapban 14%-kal növekedett, míg a festményeké csak 8%-kal.


Alberto Giacometti: Grande tête mince, 1954–55, patinás bronz, magasság: 65 cm
A szobor 53 282 500 dollárért kelt el a New York-i Christie's May 2010. május 4-ei árverésén. A világ második legdrágább szobra.
(fotó: Christie’s Images Limited 2010)


A tízes listán négy csúcsleütés született idén – abból is három Alberto Giacometti nevéhez fűződik. Természetesen az élen is ő áll! Ki ne emlékezne a februárban elárverezett göcsörtös figurájára, a Lépő emberre, ami egy rövid ideig – 65 millió fonttal (104 millió dollár) – a világ valaha volt legdrágább műalkotásának számított. (A hamar érkező új világbajnok természetesen ismét egy Picasso-festmény.) A még a svájci modern művész életében készített bronzöntvény egy csapásra divatba hozta a spekuláns befektetők által – a festészethez képest – kevésbé megrontott szobrászatot. A második helyezett szintén Giacometti: három hónappal a világszenzáció után a New York-i Rockefeller Plazában a svájci mester lapos fejű büsztje (Grande tête mince) 53,3 millió dollárért kelt el.


Amadeo Modigliani: Fej, 1910–1912 körül, homokkő, 64 cm magas
A szobor 43 185 000 euróért kelt el a párizsi Christie's 2010. június 14-i árverésén. A világ harmadik legdrágább szobra, bár ez erősen függ az aktuális dollár-euró árfolyamtól.
(fotó: Christie’s Images Limited 2010)


A két Giacometti után a dobogóra Amadeo Modigliani állhat fel. Az ő rekordja a legfrissebb: 2010. június 14-én a párizsi Christie'snél – 43 millió euróért (52,6 millió dollár) – talált gazdára az archaikus afrikai plasztikákra emlékeztető, leegyszerűsített kőfeje. A negyedik helyezett szintén Párizshoz köthető: egy évvel ezelőtt itt került kalapács alá a román származású Constantin Brancusi Madame L. R.-ről készített fabábúja. A legendás Yves-Saint Laurent aukción elárverezett, első világháború idejéből való félabsztrakt szobor átszámítva 33,3 millió dollárért kelt el. Az ötödik helyre Picasso futott be, Dora Maarról készített bronz portréjával, amit a New York-i Sotheby's még 2007-ben értékesített 26 millió dollárért. A hatodik ismét Brancusi, a hetedik és a nyolcadik pedig egy-egy Giacometti (köztük egy idei termés).

A kilencedik helyen az egyetlen kortárs művész, Jeff Koons lufiszerű plasztikája található (Magenta  léggömbvirág) 22,9 milliós leütéssel, még 2008-ból, utána pedig a neves amerikai absztrakt szobrász, David Smith csiszolt acél idomai (Cubi), amit egy műgyűjtő vett meg 2005-ben, a Guggenheim Múzeum bejárata elől.

Hiába ingoványos terület a szobrászat a követhetetlen számú újraöntések és multiplikák miatt, a nemzetközi piacon egyre erősödik a jelenléte!

Szerző: Rieder Gábor