Moholy-Nagy Galéria

Magyarok Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin április 5-én megnyitja Moholy-Nagy Galériáját Berlin szívében. Berlin legfontosabb képzőművészeti eseménysorozata, a Berlini Biennále alkalmából a német főváros történelmi múzeumnegyedében magyar és nemzetközi képzőművészetet bemutató új kortárs galéria nyílik. A Collegium Hungaricum Berlin Moholy Nagy Galeriája az ötödik csúcsa annak az új galéria-ötszögnek, amely Berlin történelmi szívében a kortárs képzőművészetet képviseli, – hangsúlyozta Coco Kuhn, a Temporäre Kunsthalle vezetője a megnyitásra készülő magyar galériában való látogatásakor.

A Kunst-Werke, a belvárosi Schinkel Pavillon, a Contemporary Fine Arts Galéria, valamint a hatalmas méretű Temporäre Kunsthalle mellett nyíló, újonnan alapított Moholy-Nagy Galéria vezetésére Can Togay János, a Collegium Hungaricum igazgatója  Baksa-Soós Veronikát, a Ludwig Múzeum volt kurátorát kérte fel. A Moholy-Nagy Galéria megnyitására Gerhes Gábor és Roskó Gábor “ACHRONIA: IDŐ NÈLKÜL” c. kiállításával 2008.  április 5-én, szombaton 18 órakor kerül sor a Collegium Hungaricum Berlin új, Dorotheenstrasse-beli épületében.

Gerhes Gábor és Roskó Gábor a CHB Moholy-Nagy Galériájában kiállított installációi kísérletet tesznek arra, hogy a szimbolika és a jelbeszéd más kultúrákkal folytatott kommunikációját elősegítsék. Munkáik ugyanakkor a Moholy-Nagy Galéria programszerű vágyát is megtestesítik: időbeli folytonosságot nyújtani egy hitvallásokban és gondolatokban sokszínű Berlinnek. A futurisztikus plexireliefek és a Minjan ótestamentumi személyeiről készített porcellánfigurái, az  Achroniának, vagyis a mi képzelt, időtlen kiállításterünknek a vendégei. Megnyitóbeszédet mond Can Togay János, a CHB igazgatója, Dr. Baksa-Soós Veronika, a Moholy-Nagy Galéria művészeti vezetője, valamint Coco Kühn, a Temporäre Kunsthalle Berlin vezetője. (A kiállítás május 12-ig tekinthető meg.)