Kiállításajánló: Ökodizájn a brazil őserdőből

Rieder Gábor

A Fernando és Humberto Campana brazil testvérpárnak köszönhetően Dél-Amerika néhány éve felkerült a dizájnvilág nemzetközi térképére.

36 kiallitasajanlo20

Fernando és Humberto Campana, 2008 © Estudio Campana, Photo: Fernando Laszlo

A szakma 1998-as New York-i bemutatójuk óra figyel rájuk, tavaly pedig megnyerték az év dizájnere kitüntetést Miamiban, kristályokkal teletűzdelt, amorf rattanülőkéjükkel. Pedig a fivérek nem csináltak semmi különlegeset, csak csökönyösen ragaszkodtak az őket körülvevő világhoz, a favellák nyomorúságos kényszermegoldásaihoz és a rikító színű, karneváli összevisszasághoz. Egymásra hányt fadarabok, olcsó kosárfonatok, toldozott lepedők, színes fonalak és egzotikus tarkaság.

36 kiallitasajanlo21

Fernando és Humberto Campana: Una Famiglia, 2006 © Estudio Campana, Photo: Fernando Laszlo

A Campana fivérek az őket körbevevő Sao Paoló-i valóságból merítik az ötleteiket, de nem a felső tízezer luxuslakosztályaiból, hanem a burjánzó szegénynegyedek hétköznapi realitásából. Keverik a nagyvárosi popkultúra mocskát a helyi népművészettel: az Alessi számára készített acélrudakból álló Blow up szobornál például a bennszülöttek bambusznád-technikáját alkalmazták, a Multidao-szék ülőmatraca az északkeleti régió hagyományos bábuinak összeragasztott tarka egyvelegéből épül fel, a Favela-fotelt pedig a nyomortelepek talált deszkákból összetákolt bódéi ihlették.

36 kiallitasajanlo22

Fernando és Humberto Campana: Chair, Banquete, 2002 © Estudio Campana, Photo: Fernando Laszlo

A két testvér szemtelen és önfejű, meghazudtolják a modernista jó dizájn minden alapelvét, a helyi ötletekből merítenek, nem riadnak vissza a szegényszagú igénytelenségtől és méla undorral nézik az erőltetett városi egyencivilizációt. Nem véletlenül kapta a németországi Vitra Design Múzeumban megrendezett kiállításuk az Antitestek címet. A tárlat a brazil testvérpár elmúlt húsz évéből válogat, a műanyaggal díszített fonott székektől a világoszöld bársonyhuzatba bújtatott habszivacs-kígyóból összebogozott Boa-pamlagig. A Campana fivérek megnyugtatják a fogyasztásba belecsömörlött, lelkiismeret-furdalástól szenvedő nyugati vásárlókat: a plüssállatkákból széket is lehet fabrikálni, a Swarovski-kristály pedig nem felesleges luxus, pláne ha egy rafiából font csillárral kombinálják. Low-tech dizájn Dél-Amerikából.

36 kiallitasajanlo23

Fernando és Humberto Campana: Harumaki, 2004 © Estudio Campana, Photo: Fernando Laszlo



Vitra Design Múzeum, Weil am Rhein, 2009. május 16 – 2010. február 28.