Giacometti hamisítók börtönben

Grófi összeesküvés

Hamisítás miatt ítéltek két évig tartó szabadságvesztésre három gyanúsítottat – írta az Art Newspaper.

A világhírű és nagyon kelendő svájci modern szobrász Alberto Giacometti művei kapcsán felmerülő hamisítási hullám újabb szakaszhoz érkezett Németországban. 2010 augusztusában vádiratot nyújtottak be a stuttgarti kerületi bírósághoz; a novemberben induló nyilvános tárgyalásokon három esetben már ítéletet hoztak – további két vádlott kapcsán a kihallgatások még folyamatban vannak.

A per során nem kevesebb mint 1150 szobor lefoglalásáról esett szó. Közülük csaknem 1000 egy mainzi raktárból került elő 2009 augusztusában, a rákövetkező hónapokban Németország egyéb területein és külföldön is bukkantak föl további példányok – mondta a stuttgarti kerületi ügyész, Mirja Feldmann.
 

      
A mainzi raktárból előkerült hamis szobrok (forrás: artnewspaper.com)


A bizonyítékok nyomán a bíróság három vádlottat két évig tartó szabadságvesztésre ítélt. Két másik alperes közül a magát tartományi grófként és lehetséges vásárlóként aposztrofáló 59 éves férfi vallomásában elmondta, hogy a szobrok egy titkos rejtekhelyről éreztek, melyet egy állítólagos barát, nevezetesen Diego Giacometti (Alberto öccse) hozott létre.

 

A képzelt gróf egész könyvsorozatot adott ki a témával kapcsolatban. Része volt például a „Waldstein gróf” névvel jegyzett Diego bosszúja című 2004-es kötet kiadásában, melyben egyes hamisítványok lehetséges lelőhelyeként felmerülő gyűjteményeket nevezett meg, hamis provenienciát gyártva.

 

Egy 62 éves mainzi kereskedő is a vádlottak között szerepel, aki állítása szerint végig fenntartásokkal viseltetett a szobrok eredetiségét illetően, beismerte ugyanakkor, hogy az említett könyvek kiadásában és a szobrok eredetiségét igazoló tanúsítványok kiállításában is segédkezett. Azt azonban tagadja, hogy lennének a birtokában szobrok, elmondása szerint valamennyi a „gróf” fennhatósága alá tartozik. Feldmann a kereskedővel kapcsolatban 9 évig tartó börtönbüntetést kérvényezett, amely a vallomás megtétele esetén csökkenthető. A „gróf” nagyobb büntetésre számíthat, hiszen ő az egész ügy kitalálója.

 

A három elítélt vádlott közül ketten kereskedők Wiesenbadban, a harmadik a mainzi kereskedő felesége, s mivel valamennyien büntetlen előéletűek, a bíróság felfüggesztette az ítéleteket. A kiszabott bírság, Mirja Feldmann elmondása szerint, még így is rendkívül magas, hozzátéve, hogy az elítélteket kötelezték a kártérítés kifizetésére – közülük ketten földjeiket készülnek eladni, hogy eleget tudjanak tenni e kötelezettségnek.

 

„Úgy vélem, bár a legtöbb szobrot megtaláltuk, vannak még szabadon kószáló darabok” – mondta Feldmann, s hozzátette, hogy ezek többségét valószínűleg megsemmisítik. Az ügyésznő reméli, hogy az ügy május végére lezárulhat.


Szerző: Buzogány Anna