Top 10 festmény

Kedvencek a nappaliban

Melyikek a legnépszerűbb képek? Amik a múzeumok legelőkelőbb falán lógnak? Vagy amiket a legtöbbször reprodukálják a színes albumokban? Esetleg amelyikért a legmagasabb összeget fizeti ki egy vásárló? A legbiztosabb mérce az, ha megnézzük, melyik képet viszik haza a legtöbben. Erre is van egy furcsa mérőszám: a festménymásolatok listája. Egy nagy amerikai reprodukció-forgalmazó internetes cég, az overstockArt.com összesítette a 2000-es évek favoritjait. Következzék hát a Top 10 műalkotás – az elmúlt tíz év eladásai alapján.

Az overstockArt.com nem kis hal. Lakásdekorációs weboldalukat naponta 10 000 látogató keresi fel és vagy 100 000 visszatérő ügyféllel büszkélkedhetnek. „Miközben a modern művészet – mondta az internetes áruház igazgatója – új rekordokkal hódította meg az aukciós dobogókat a Sotheby'snél és a Christies'snél, mi a célpontjai lettünk azoknak a műbarátoknak, akik nem tudják kifizetni a galériák magas árait, de szeretnék a nagy mesterek kézzel festett munkáit otthon élvezni.”

Vincent van Gogh: Csillagos éj, 1889, olaj, vászon, 73×92 cm, MoMA, New York. A legnépszerűbb reprodukciós festmény.

A listavezető egyértelműen Van Gogh, övé az első és a második hely is. A Csillagos éj klasszikus remekmű: a holland festő 1889-ben, egy évvel a halála előtt festette a szanatórium ablakából. A lendületes spirálvonalba csavarodó kék égbolt eredetijét a New York-i MoMA-ban csodálhatják meg a műkedvelők. A szorgos – feltehetőleg kínai – kezek által készített másolatokat viszont bárki megszerezheti potom 214 dollárért! A második legnépszerűbb festményt Van Gogh egy évvel korábban készítette, egy villanyfénybe burkolózó, hangulatos, arles-i kávézóteraszról. A kép a neves holland múzeum, az otterlói Kröller-Müller Múzeum sztárja.

Az éjszakai Van Gogh-festmények után egy – nálunk is unalomig ismert – szecessziós klasszikus következik, Gustav Klimt Csókja. Az aranyló dekoratív mustrák között összefonódó két figurát Klimt 1908-ban festette, jelenleg a bécsi Belvedere leghíresebb remekműve. (A reprodukciót igénylők gyakran csak az összesimuló két alak közeli kivágását kérik!) A dobogóról éppen hogy lecsúszott egy telivér impresszionista tájkép, Monet Pipacsos mező Argenteuil mellett című festménye. A jókedvű mezőn lépdelő napernyős nőalak a párizsi Musée d'Orsay-ban tekinthető meg eredeti változatban.

Az ötödik helyen az egyetlen régi mester, Leonardo da Vinci végzett, a száz év óta a csapból is folyó Mona Lisával. A hatodik hely viszont a modern katalán mesteré, Pablo Picassóé. Bár minden eladási listát ő vezet, a másolatok világában leszorult a dobogóról. A hatodik helyre is csak a közelmúlt legnagyobb sajtónyilvánosságot elérő festményével került fel, az Álommal, amit kaszinómogul tulajdonosa csak azért nem tudott eladni 139 millió dollárért, mert véletlenül kilyukasztotta a könyökével.

Pablo Picasso: Az álom, 1932, olaj, vászon, 130×97 cm. A festményt Steve Wynn 2006-ban a milliárdos Steven A. Cohennek rekordáron akarta eladni, de a sérülés miatt a vásárlás meghiúsult.

Az internetes cég listája szerint a hetedik legnépszerűbb remekmű ismét egy impresszionista, Renoir Evezősök reggelije című könnyed zsánere. A nyolcadik helyre a horror klasszikusa, Munch Sikolya futott be, amit egy műtárgyrablás tett végleg médiasztárrá. A kilencedik helyre az amerikaiak kedvenc női festője, Georgia O’Keeffe kapaszkodott fel, hatalmas vörös virágkelyhével, maga mögé utasítva az elfolyó órák szerelmesét, Salvador Dalít, aki Az emlékezet állandóságával jutott be az első tízbe.

Salvador Dalí: Az emlékezet állandósága, 1931, olaj, vászon, 24 cm×33 cm, Museum of Modern Art, New York


Szerző: Rieder Gábor