Lezuhant asztronauta

Az Apollo 15 titkos küldetése

A tapasztalt amerikai űrhajós, David Scott egy vacsorafogadáson ismerkedett meg Paul Van Hoeydonckkal. A kiváló asztronauta egészen különleges kéréssel fordult a világűr iránt érdeklődő belga képzőművészhez: tervezzen neki egy szobrot a Holdra. Az Apollo 15 parancsnoka az Emberiséget jelképező plasztikát egyéni kezdeményezésként kívánta a Holdra szállítani. A projekt rendhagyó körülményei miatt David Scottnak volt pár különleges feltétele.

A NASA hivatalos fotója a Lezuhant asztronautáról (AS15-88-11894)

A szobor legyen tartós, könnyű, a szélsőséges időjárásnak ellenálló, ugyanakkor ne utaljon egyik nemre vagy etnikai csoportra se. Hoeydonck meg is tervezte a 8,5 centiméteres, háromdimenziós piktogramra emlékeztető alumínium figurát. 1971. július 30-án David Scott egy rövid holdautós kirándulás után a végtelekig leegyszerűsített figurát elhelyezte az égitest felszínén, a jármű mellett.

Paul Van Hoeydonck: Lezuhant asztronauta (Fallen Astronaut), 1971, alumínium, 8,5 cm

A houstoni űrközponttól független egyéni akcióról így számolt be a szerencsés visszatérést követő sajtótájékoztatón: „Egy táblát csináltattunk minden meghalt asztronauta és kozmonauta emlékére. Meg egy kicsiny szobrocskát, a Lezuhant Asztronautát, amit a Rover jobb oldalán helyeztünk el. Megtekinthető a képen is. Ez csak egy kis emlékmű volt, ábécé-rendben. Mostanában nagyon sokakat elvesztettünk (…). Mikor azt mondtam, hogy takarítok a Rover mögött, ezt csináltam. Jim tudta, mit teszek. Azt gondoltuk, emlékeznünk kell a fiúkra…”

David Scott megegyezett a belga képzőművésszel, hogy név és szignó nélkül, a kereskedelmi forgalmat kizárva helyezik majd el az emlékművet. De később a követelődző technikatörténeti múzeumok számára Hoeydonck készített pár öntvényt. Sőt, a NASA állítása szerint több száz további másolatot is legyártott, amiket egy New York-i galérián keresztül 750 dolláros áron értékesített. Az űrközpont és David Scott hevesen tiltakozott. Hoeydonck szerint az űrhajósok megszegték az egyezményüket, hiszen őt az Emberiség szimbólumának megalkotására kérték fel, nem egy asztronauta-síremlék megfaragására. Az alumíniumszobor mellett viszont a felkészítő tréningek és a küldetések során elhunyt amerikai és szovjet űrhajósok (a „lezuhant asztronauták”) neve olvasható. A művész – saját bevallása szerint – végül csak 20 másolatot készített, azokat is zömében múzeumi felkérésre. A Műcsarnok Vetítés című kiállításán most a hazai közönség is megcsodálhatja a Lezuhant asztronauták egyikét, a szuperhatalmak valamikori űrversenyének bajtársias emlékművét, a kozmosz egyetlen földön kívüli műalkotásának földi mását.

Rieder Gábor