Az égen egy különös színt vettem észre... – A 121 legszebb Mednyánszy

Könyvkritika

A képzőművészeti könyvpiac lassan tökéletesen leáll. Még szerencse, hogy a vezető aukciósházak nem hagytak fel teljesen a színes-szagos művészeti albumok kiadásával. Most Virág Judit örvendeztette meg a műértő közönséget egy parádés Mednyánszky-kötettel. A festő 121 legszebb festménye, Virág Judit és Törő István válogatásában.

Az ágrólszakadt arisztokrata életműve hatalmas, jelenleg éppen zajlik a szétszóródott oeuvre összegereblyézése, így a közgyűjtemények klasszikusai mellett a magánkollekciók – sokszor csak a legeslegfrissebb szakirodalomban (főként Markója Csilla újabb könyveiben) szereplő – sokáig rejtőzködő remekművei is bekerültek a top 121-be. Az album a sokszínű Mednyánszky Lászlót mutatja, a témákat és motívumokat nagy szabadsággal variáló, egyéni látásmódú festőt. Zúzmarás erdők, jeges hegycsúcsok, fölényes nagyságot sugárzó koldusok, toprongyos galíciai zsidók, északi mítoszokba illő tengerszemek, havas ágakon átszikrázó katonák.

A szerkesztők a költőien érzelmes húrokat pengető forrásanyagból válogatták a kísérő szövegrészleteket. Malonyay nagy szeretettel idézi elénk a lyukas cipőjű bárót, a vándorló „öreg kutyát”, majd Mednyánszky Margit szórakoztat olyan mesebelinek tűnő anekdotákkal, hogy a másfél éves fiú miként rajzolt krétával kishajókat a földre vagy hogyan vitt tejet a mérges viperáknak. Ezek után Krúdy szövi tovább az elbeszélés fonalát, a maga borongós történetével egy kastélyról, amit a „csavargók patrónusa” pingált tele.

Közben Mednyánszky – helyenként kiadatlan – naplójára is sor kerül, ami a többi forráshoz hasonlóan fantasztikusan álomszerű, századfordulós hangulatokkal van teli. Csupa novellába illő jelenet, hegymászás a hósipkák felé, csavargóknak adott télikabát, csirkefogókkal eltöltött esték, csodálatra méltó munkabírás (ha kedve volt, fél nap alatt 8–10 képet festett!), önként vállalt nyomor öt felső-magyarországi vár és öt európai műterem birtokában, vándorlás keresztül-kasul az öreg kontinensen, rajzolgatás golyózápor közepette az északi hadszíntéren és szerelmes vallomások a halott parasztlegényhez, Nyulihoz.

Meg persze a színekre adott frappáns meghatározások és a szakmai fortélyok. Egy világ, ahol szinte nincs is vidám nyár, csak csípős kora tavasz, esős ősz és zúzmarás tél. Egy buddhista plein air festő, aki nem törődött vele, ha lefagynak az ujjai, csak sikerüljön megörökíteni a táj titokzatos varázsát.

A 121 legszebb Mednyánszky festmény Virág Judit és Törő István válogatásában. Szerk. Virág Judit – Törő István. Virág Judit Galéria és Aukciósház, 2011, 291 oldal


R.G.

Full 002373
Full 002374
Full 002375