Artmagazin 2009/2.

INTRO

Valami történt Magyarországon. Mintha hosszú évek panaszáradata meghallgatásra talált volna és reménysugarak kezdenék bevilágítani a kortárs művészet eddig inkább felhősnek mondható egét. Kezdjük a pénzzel. Szinte nem múlik el hét, hogy ne jelenne meg sajtóközlemény fiatal kortárs képzőművészeket támogató díj alapításáról – a teljesség igénye nélkül, de azért sorolok néhányat: a K&H Bank, az Eon, a már régóta működő Amadeus Alapítvány (és Fundamenta Lakáskassza) mellé becsatlakozó Műgyűjtők Klubja, az Esterházy Alapítvány az Uniqua Biztosítóval karöltve, majd a Műcsarnok az Avivával közösen. Aztán ott a magyar művészet külföldi reprezentációjának ügye.

Valahogy az is olyan élénknek tűnik most, a Viennafairen is hat magyar stand áll, a Viltin Galérához direkt a bécsiek ragaszkodtak. Bázelben a Listén még soha nem volt magyar kiállító, most oda is beválogatták a Kistermet. Végül nézzük a hangulatot. Az, hogy a két fő kortárs intézménynek (Műcsarnok, Ludwig) fiatal igazgatója van, azzal az örvendetes következménnyel járt, hogy a nagy kiállítások megnyitói dj-partikba torkollnak, jóleső bizonyítékát adva a múzeumok funkciómódosulásának. Persze lehet, hogy mindez maga a danse macabre, ami megelőzi a már régóta jósolt nemzethalált, illetve az öntörvényű magyar kortárs művészet trendkövetésbe fordulását, vagy válság miatti kimúlását. Azért létezhet egy olyan magyarázat is, hogy itthon általában furcsán, a nemzetközi folyamatoknak ellentmondóan működnek a dolgok, ennek néha megvan a jó oldala is - lásd fent. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy főmunkatársunk szerint a múzeumi állófogadások büfékínálatában is áttörés történt. Reménykedhetünk hátha történik valami előbbutóbb a múzeumi büfékkel is.


TARTALOM:

A szél… – Alkotóhét 2009
Mélyi József: A nagy élet - Mi Vida – Menny és pokol a Műcsarnokban
Földes András: Kiűzetés a paradicsomból –Kulináris élvezetek és apokalipszis a leóni MUSAC-ban
Entz Sarolta: Charles Foster Kane, az Aranypolgár, London zárkózott Medicije, avagy a művészvilág Gordon Gekkója? – Charles Saatchi
KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ
Fáy Miklós: Jó reggelt szimfónia
KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ
„Jót írtál rólam, János”– Ugyanarról – különbözőképpen: a Szépművészeti Múzeum kabinetkiállítás-sorozata
KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ
ARTANZIX
Muladi Brigitta: Cittá aperta – Tavaszi zsongás Rómában
Keserű Luca: Sebesség+művészet+akció – A milánói művészet harmincéves útja
KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ
Jósvai Péter: Anton Corbijn ikonjai
Dékei Kriszta: Láthatatlan szálak gubanca – Tilo Schulz: Ghost Rider (Szellemlovas)
Rieder Gábor: Neopop – Színforradalom és a krízisfaktor
KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ
Kovács Ágnes: A kilencedik évtized – Maria Lassnig-retrospektív, MUMOK, Bécs
Festőélet Magyarországon 5. – Fajó Jánossal beszélget Hernádi Miklós
KOVÁCS ZOLTÁN: A Karátsonyi-gyűjtemény és remekművei – 1. rész
Dunai Andrea: Újra otthon A Szent Család – Joachim Wtewael festményének vándorlása a 20. század viharaiban
Gulyás Gábor: Sors és jellem – Molnos Péter: Derkovits – Szemben a világgal
GUTENBERG-GALAXIS