TEFAF 2006

Tizenhét év - egymillió látogató

Einspach Gábor

Soha nem volt még ennyi látogató a maastrichti TEFAF-on, mint ebben az évben: 84 ezren nézték meg a világ legrangosabb műkereskedelmi vásárát. Több mint száz magánrepülőgép landolt a város repülőterén, de legalább ilyen fontos a kereskedelmi siker szempontjából az a tény, hogy több mint száztíz múzeum vezetősége is jelen volt.

LUIS EGIDIO MELÉNDEZ: Csendélet paradicsomokkal 1765 körül
olaj, vászon, 36,7 x 49 cm, Derek Johns Ltd.
 
A sajtóanyagok a jelentős eladások nagy részénél megjegyezték, hogy a vásárló új ügyfél volt; úgy tűnik, nemcsak a látogatók köre bővül, de egyre többen fordulnak befektetőként is a műtárgypiac felé. 
 
Persze nehéz a színfalak mögé látni, de a pezsgés, a jó hangulat a lüktető tömeg sokkal inkább jellemzője volt az idei vásárnak, mint az előző években bármikor. A hazai aukciókról jól ismert arcok Mr. Zimet standján, id. Markó Károly műve Bernheimernél, magyar múzeumi szakemberek Richard Green standján, tárgyaló múzeumigazgató Johnny van Haeftennél, Moholy Nagy-mű 1926-ból az Annely Juda Fine Art standján 940 ezer dollárért... Csak kapkodtuk a fejünket, és örültünk, hogy egyre nagyobb számban, vásárlóként vagy nézelődőként, jelen vagyunk a nemzetközi műkereskedelemben.
 
ALEXEY VON JAWLENSKY: Göndör hajú nő portréja 1912
olaj, fa, 67 x 48 cm, Galerie Thomas
 
És jónéhány magyar név a kiállítók között: a londoni Richard Nagy galériája Egon Schiele, Otto Dix, Gustav Klimt műveivel, vagy a vásár állandó résztvevője a legrégebbi amszterdami ikongaléria, a Tóth-Ikonen, amely 16-19. századi orosz ikonokra specializálódott. 1965-ben kezdődött a cég története, amikor József és Corrie Tóth megvette első ikonját, egy 18. századi Szent Miklós-ábrázolást, amely ma is házuk falán lóg. Igazi családi vállalkozás, ma már a második generáció, Ferenc Tóth és felesége, Christel Tóth-Aaftink vezeti az amszterdami műkereskedelem központjában, a Spiegelkwartieren található galériát. Nemcsak a jelentős hollandiai vásárok, így a TEFAF állandó résztvevői, de minden év október elején maguk is megrendezik rendszeres éves kiállításukat legfontosabb darabjaikból és legújabb szerzeményeikből. József Tóth szerint - aki maga is tagja a vásárt rendkívül szigorúan ellenőrző zsűrinek a saját szekciójában - a maastrichti vásár ma már megkerülhetetlen a vásárolni szándékozó múzeumok és gyűjtők számára. A kiállító műkereskedők galériája ma már inkább hasonlít egy irodára, ahonnan az üzleti tevékenységüket irányítják, hogy aztán a vásárokon a legmagasabb színvonalon jelenjenek meg. Tóthék magyar festményeket is gyűjtenek: Rippl-Rónai, Kádár Béla, Iványi-Grünwald, Böhm Pál és Scheiber Hugó alkotásait.
 
ANDY WARHOL: Silver Liz 1963
vegyes technika, vászon, 101,6 x 101,6 cm Gagosian Galéria
 
A bázeli Miklós von Bartha galériája elsősorban az 1920 utáni absztrakt és konstruktív művészettel foglalkozik, de ő a magyar avantgárd legfontosabb nemzetközi műkereskedője, aki kortárs magyar műveket is rendszeresen bemutat. Miklós és Margareta von Bartha számos kiállítást is szervezett: többek között a Bauhaussal és dél-amerikai művészeti mozgalmakkal, mint az Arte Concreto Invención és az Arte Madi is foglakoznak. A galéria képviseli többek között a brit Anna Dickinsont is. Véleménye szerint a régi mesterek műveivel foglakozó szekció, amely a kezdetektől a vásár legfontosabb része volt, komoly versenytársat kapott a negyven legfontosabb galériát felvonultató modern részben. A Galerié von Bartha ez évi standján egy tematikus kiállítás is látható volt; a tizenkét objektből álló anyagot egy jelentős gyűjtő vásárolta meg. Gyakorlatilag az összes kiállított mű elkelt, többek között két fontos, nagyon korai Vasarely-munka.
 
Bartha Miklós szerint az idei TEFAF évek óta a legjobb vásár volt. Véleményéhez csatlakozhatunk.