Artmagazin 2007/4.

Elhunyt Türk Péter (1943 - 2015)
2007/4. lapszámunk eredeti publikálásakor is két súlyos veszteséget közölt. A címlapon szereplő Türk Péter-művel most az alkotóról emlékezünk meg.

Türk Péter 1943-ban született Budapesten. 1964–1968 között az Egri Tanárképző Főiskola rajz szakán tanult. Egyéni kiállításai mellett több hazai és nemzetközi tárlaton szerepelt. Az 1970-es évek elején részt vett a balatonboglári kápolnatárlatokon. 
1996-ban és 2006-ban a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum rendezett számára önálló kiállítást. 2005-ben Munkácsy-díjat kapott.

A címlapon Türk Péter Szomjúságvirágok című munkája látható.
 

INTRO

E számunk szinte már tematikusra sikeredett, annyiszor köszönnek vissza benne az európai (amerikai), illetve a magyar művészetet ért keleti, főleg japán hatások. Az Iparművészeti Múzeum üvegkiállítása kapcsán készült interjú mellett elég egy pillantást vetnünk a gödöllői szőnyegek némelyikére, hogy azokon is felfedezzük a japán fametszetekből ismerős képszerkesztési módot. A velencei Artempo kiállításon éppúgy hangsúlyosan szerepelnek a távol-keleti gondolkodásmódnak megfelelő művek, mint a Magyar Nemzeti Galéria Akali című új tárlatán, ahol a címlapunkon szereplő Türk Péter-mű, a kiállítás címadó darabja, Gálhidy Péter grafittal bevont nyárfatörzse vagy Nádler István két festménye is egészen másviszonyulást mutatnak fel az élethez és az elmúláshoz, mint az az elfojtás, ami mostani kultúránk sajátja.Tulajdonképpen erről szól a kortárs művész gigasztár Damien Hirsttel készült interjú is, amiből részleteket vettünk át.

Lapzártakor érkezett két olyan hír, amely mindennek szomorú aktualitást ad: Elhunyt Néray Katalin, aki éveken keresztül vezette a Műcsarnokot, majd a Ludwig Múzeumot, Párizsban pedig Csernus Tibor, akinek festészete épp mostanában vált ismét a magyar művészeti köztudat meghatározó részévé. Mindkettejük halála súlyos veszteség.

Tartalom:

REFLEX
György Péter: Művészettörténészek és kurátorok (All in one) – a Magyar Nemzeti Galéria Akali című új kiállításáról
Documenta 12 blog
Nagy Edina: A biennálén innen és túl…
Fáy Miklós: A Da Vinci-ló – Leonardo Debrecenben
Jõao Carioca: FotoRio
Bojár Iván András: Frida Kahlo, szupersztár
Koponyák kora – Damien Hirst
ARTANZIX
Zólyom Franciska: A meddig a szem el nem lát – Varga Ferenc
Jovánovics Tamás: A kiko & Masako Takada művészetéről
KÖNYVAJÁNLÓ
Rieder Gábor: Japánláz a vidéki városokban
„Elegancia, fény, panteizmus és költészet…” Balla Gabriellával Parti Szilvia beszélget a szecessziós üvegekről
Kovács Bernadett: Lechner Ödön karikatúrák tükrében
Keserü Katalin: Színes magyar álom – a gödöllői szövőműhely
Farkas Zsuzsa: A múltnak szövevénye – tudósítás A gödöllői szőnyeg 100 éve című konferenciáról
KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ
Nóra jelenti: Víz
WANTED– Rieder Gábor: S zocreál
GUTENBERG-GALAXIS
Ismeretlen életművek – Böröczfy Virág: Művészet nagybetűvel – Szabó Gyula