Kiállításajánló: A gondolat szépsége

Rieder Gábor

A patinás veszprémi Vár utcában otthonra talált Vass László-gyűjtemény egyre-másra vonzza magához – az E.ON Energie és az E.ON Hungaria hathatós támogatásával – az absztrakt művészet nemzetközi sztárjait, a meditatív százas szögekről ismert német Günther Ueckertől kezdve a városszövet geometrikus formarendjével játszó, ír származású festőművészig, Sean Scullyig.

39 kiallitasajanlo5

Peter Halley: Cím nélkül (kék cella), Phd 00-37 (7/6/99.3), 2000, akril, nyomott papír, 61×45,7 cm, Vass László-gyűjtemény

Vass László mindkettőjüktől őriz alkotást a párját ritkító következetességgel építgetett, geometrikus profilú gyűjteményében. A jellegzetesen konstruktív szemléletű kollekció anyagából merítve idén nyáron új kiállítás nyílik a veszprémi Modern Képtár falai között. A tárlaton a Vass-gyűjtemény papírmunkái láthatók, a rajzok, kollázsok, grafikák és nyomatok. Matematikai költészet, autonóm világteremtés, mérnöki filozófia, színanalízis és monokróm gesztusok. A rajzok, illetve papírmunkák bemutatják „a gondolat szépségét”, ahogyan a különböző nemzetiségű művészek gazdagítják az univerzális vizuális nyelvet. Hiszen a képi gondolkodás útjai – évszázadok óta – a legjobban a rajzokból, vázlatokból és képtervekből érthetők meg. A konstruktív–konkrét esztétikai utakon járó alkotóknál pedig kiemelten fontos a háttér megismerése. Erre most lehetőség nyílik: a több mint harminc művész között ott találjuk a már említett Ueckert és Scullyt, a konceptuális művészet amerikai úttörője, Sol LeWitt, a brit op-artot képviselő Bridget Louise Riley és a Bauhaus színanalízisét világhírűvé tevő Johannes Itten társaságában. Magyarországon alig ismert, de nemzetközi szinten magasan jegyzett művészek alkotásai is láthatók, például a háromdimenziós papírmunkákat készítő Jan Vossé, az amerikai minimalista Robert Mangoldé vagy a New York-i neo-geo festő, Peter Halley-é. De persze nem maradhatott ki a Vass Lászlót a geometrikus pályán elindító Barcsay Jenő sem, valamint a magyar absztraktok, Konok Tamástól a nemrég elhunyt Hetey Katalinig.

 


Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Veszprém, 2010. július 30 – 2010. október 16.