Kiállításajánló: Budapest Pécs Weimar Dessau Berlin

„A művészettől az életig.” Magyarok a Bauhausban

Rieder Gábor

Az internetes útvonaltervező térképek szerint Pécsről 920 kilométer távolságra van a türingiai Weimar. A ma 12 óra alatt megtehető autóút hetven-nyolcvan évvel ezelőtt sokkal hosszabb volt. Mégis, a modernista építészet és iparművészet bölcsőjénél, a weimari (majd dessaui) Bauhausban hemzsegtek a pécsi diákok.

Köztük a világsztár Breuer Marcell, a legendás vörös házáról és villáiról ismert Molnár Farkas, az avantgárd színházban és absztrakt festészetben utazó Weininger Andor, a várostervező Forbát Alfréd vagy az újonnan felfedezett Fodor Etel fotográfus, hogy a legnagyobb hírnévig eljutó Moholy-Nagy Lászlót már ne is említsük. Pécs – az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében – nagyszabású megakiállításon mutatja be a baranyai bauhäuslerek és az anyaintézmény kapcsolatát. A nemzetközi együttműködéssel létrejött tárlat az EKF rendezvénysorozat egyik legnagyobb dobása.

39 kiallitasajanlo6

Kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, Pécs, Káptalan u. 4., 2010. augusztus 15 – október 24.

Nyitva tartás: hétfő kivételével 10–18 óráig. A kiállítás időtartama alatt a városban számos kísérő rendezvényre, absztrakt színházi előadásra, szervezett műemléki sétákra, egyes népszerű Bauhaus-ünnepek felújítására is sor kerül.

Bővebb információ www.jpm.hu