Kiállításajánló: Ilosvai Varga István Szentendrén

Káldi M. Katalin

Ez év januárjában nyílt Ilosvai Varga István, a Kunhegyesről induló, Párizst és Nagybányát is megjárt, végül pedig ízig-vérig szentendreivé váló festőművész állandó kiállítása a Czóbel Múzeumban.

39 kiallitasajanlo7

ilosvai Varga istván: Első önarcképem, 1932 | PMMi – Ferenczy Múzeum tulajdona

A tárlat anyagát elsősorban az a nagyközönségre váró hagyaték alkotja, amit a művész özvegye adományozott még a nyolcvanas évek elején a Ferenczy Múzeumnak. Az eredetileg időszakos tárlatoknak helyet adó, vagyis igen kicsi kiállítótérben megrendezett bemutatkozás nagyon szűk és vázlatos válogatást ad a festői életműből. Az egymástól csak szintekkel elválasztott terek közül az első a pálya indulásának állít emléket az egyik legelső, birsalmákat ábrázoló festmény, a festő édesapjának portréja (mindkettő megérdemelt volna legalább egy letisztítást a közönség elé kerülés előtt), egy bizonytalan és egy lendületes vonalvezetésű aktrajz és a kunhegyesi környezetet megörökítő tájképek segítségével. Innen lépünk le a második terembe, ahol az egyik falon a párizsi és nagybányai hatásokat erősen magukon viselő, élénkebb színekkel festett vásznak állnak szemben a másik falon elhelyezett, sötétebb tónusú és témájukban is komorabb, a szegénységet témául választó művekkel. Végül a harmadik térrészben találjuk a leginkább „ilosvais” alkotásokat: a szinte kizárólag szentendrei utcarészleteket és házsorokat ábrázoló, elsősorban pasztell-színekkel dolgozó tájképeket. A kiállítás alapkoncepciója világos, azonban tekintve a körülményeket, nem tud igazán érdekessé válni. Az izgalmas Önarckép piros háttérrel című, 1938-as festményt leszámítva jogosan érezzük az oeuvre-ben a látottakhoz képest hangsúlyosabb önarcképek és portrék hiányát vagy a kicsit merészebb kompozíciókét. A hírek szerint az állandó Ilosvai-kiállítás a Barcsay Múzeum épülő új szárnyába költözik majd, s így remélhetőleg egy nagyobb térben, gazdagabb anyaggal, a műveket nagyobb becsben tartva, a mostaninál árnyaltabb képet kaphatunk a szentendrei festők egyik legjellegzetesebb alakjáról.



Ilosvai Varga István (1895–1978) állandó kiállítása, 2010. 01. 26-tól , Czóbel Múzeum, Szentendre, kurátor: Bodonyi Emőke