Kiállításajánló: Német egység a Balatonnál

Először Magyarországon, a Balatonnál, a történések színterén, évtizedekkel az események után ismét összeölelkeznek az Osik és a Wesik. Különös módon a német történelem egy nem elhanyagolható része Németországon kívül játszódott le.

40 kiallitasajanlo22

A Heuser (NSZK) és a Szirmai (NDK) család, © Német egység a Balatonnál / CHB

1961-ben a Németországot megosztó berlini fal megépülésével Magyarország és a Balaton a német–német találkozások emblematikus színhelyévé vált. Három évtizeden át itt találkoztak családok, barátok és ismeretlenek Kelet- és Nyugat-Németországból. A Német egység a Balatonnál címet viselő kiállítás a kortanúk beszámolói, privát film- és fotóanyagai, archív híradók, illetve a keletnémet és a magyar titkosszolgálatok dokumentumai alapján mutatja be azoknak a sorsát, akik a német egységet a hidegháború ideje alatt ilyen módon megelőlegezték. A történelmi témából Forgács Péter és Hámos Gusztáv médiaművészek készítettek egyedülálló kortárs kinematográfiai installációt a most nyáron megnyitott Vaszary Villába.

40 kiallitasajanlo23

Egy keletnémet filmes a Balatonnál, © Német egység a Balatonnál / CHB

40 kiallitasajanlo24

Az egymástól elválasztott Waurich testvérek közös nyaralása az 1970-es években (balra: Svájcból, középen: Kelet-Németországból, jobbra: Nyugat-Németországból), © Német egység a Balatonnál / CHB



Vaszary Villa, Balatonfüred, 2010. szeptember 19 – 2011. június 26.