Klikk!

Rieder Gábor

Egy több mint 600 oldalas könyvmonstrummal állt elő a Vince Kiadó. A Londonban készült eredeti kiadvány a stockfotó-ügynökségként ismert Getty Images fotóira épült. (Alapítója, Mark Getty a múzeumépítő-olajmilliárdos család fia.)

40 gutenberg3

A kevesebb, mint két évtizedes múltra visszatekintő Getty Images a magazinoknak és reklámtársaságoknak kiközvetíthető komzumfotókon túl felvásárolt vintázs fényképarchívumokat is. Az elmúlt 150 év fotográfiái között tallózó kemény táblás kötete tizenegy témakörbe csoportosítva vonultatja fel óriási képanyagának legjobbjait: közlekedés, politika, hírek, sport, körbe a világon, kultúra, személyiségek, vizuális különlegességek, városi látképek, tájképek és természet. A felvételek nagyobbik fele az elmúlt pár évben született és a stockfotó tarka, meghökkentő, látványos és hatásvadász nyelvét beszéli. Színpompás napernyők, lélegzetelállító hegycsúcsok, kidülledő izmú sportolók, büszke felhőkarcolók és gépfegyverrel pózoló katonák. A professzionális stock- és sajtóképek sorát egy-egy klasszikus felvétel oldja, a Beatles-rajongókat visszatartó rendőrökről, a hevesen gesztikuláló Hitlerről, az éhező csecsemőkről vagy éppen a lezuhant Wright testvérekről. Ideális angol nyelvű ajándékalbum, a kötet végén közölt magyar képaláírásokkal.



Klikk! Getty Images. Válogatta: Jennifer Jeffrey – Ben Bonarius – Susanna Harrison – Robert Gurbo, 2010, Vince, 672 oldal, 12 000 Ft