HETI POP – Új Yayoi Kusama-kiállítás New Yorkban, magyar Red Dot díjasok és Bauhaus inspirálta COS ruhák

Yayoi Kusama egyéni kiállítás nyílt New Yorkban, David Zwirner galériájában – a tárlaton több mint 60 munkát tekinthetnek meg az érdeklődők, többek között egy új Infinity Mirror Roomot (azaz Végtelenített tükörszobát). Az Every Day I Pray for Love (Minden nap szeretetért imádkozom) címet viselő kiállítás csütörtökön délután nyitotta meg kapuit a sajtó képviselői számára. A szélesebb közönség november 9-étől járhatja be a nagyrészt installációkat felvonultató kiállítást. A galéria több mint 100000 érdeklődőre számít a teljes nyitvatartás alatt az intézmény mindkét emeletén elterülő kiállítás kapcsán.

Installation view of "EVERY DAY I PRAY FOR LOVE" at David Zwirner in New York
Forrás: artnews.com

A tavaly, 55 éves korában elhunyt legendás kurátor, Okwui Enwezor a Sharjah Biennáléra tervezett csoportos kiállítása, a Postcolonial most valósággá válik. Az Enwezor által korábbi, 2017-es, az akkor általa vezetett müncheni Haus der Kunstban megrendezett Postwar: Art Between the Pacific and the Atlantic, 1945–1965 (Háború után. Művészet a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán között, 1945–1965) tárlata folytatásának tervezett új projektet a kurátor már halála előtt tervezni kezdte – a biennálé szervezői pedig egy nemrég kiadott sajtóközleményben nyilatkoztak arról, hogy a kiállítás 2020 márciusában mindenképpen megvalósul.


Forrás: news.artnet.com

Nyolc magyar tervező nyerte el idén a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjait. A hatvanöt éves múltra visszatekintő Red Dot Awards a világ legnagyobb és legtekintélyesebb dizájn- és formatervezési díja. A több ezer pályázó között a világ legnagyobb vállalatai is megtalálhatók; ebben az évben 8697 induló közül választotta ki a 24 tagú nemzetközi zsűri a tizenhét kategória legjobbjait. A Graphasel Design Studio idén az Opera Gin Budapest számára tervezett arculatért a márka kommunikáció kategóriájában érdemelte ki az elismerést. Szintén ebben a kategóriában kapott díjat a budapesti Costes étterem menükártyája (tervező: studio NUR), a Budapest Giftbook lapozó (tervező: Vörös Botond), a Boldogság Naptár (tervező: Puskás Marcell), valamint az activé FiberShake ital csomagolása (tervező: Melher Dóra). Termékdizájn kategóriában díjazták a Sebő Gyula által tervezett Julius K9 kutyahámot, amely már kereskedelmi forgalomban is kapható. A prototípus szintű terveket felvonultató termékterv kategória idei magyar díjazottjai a Slé szánkó (tervező: Miklósi Ádám) és a felhasználójának egyedi azonosítására is képes Birosign toll (tervező Nagy Ádám) lettek.


Forrás: graphsel.hu

A COS márka egy, a Bauhaus dizájnelvei mentén született kollekciót mutatott be. A 13 darabból álló kollekció a Weimarban alapított iskola évfordulóját és alkotóit ünnepli. A hat női és hat férfi ruhadarabból és egy kiegészítőből álló gardrób mindegyike valódi Bauhaus irányelvek mentén született – a márka dizájncsapata pedig azon dolgozott, hogy a darabokat sikeresen modernizálják annak érdekében, hogy a mindennapokban is hordhatóak legyenek.

COS unveils Bauhaus fashion collection celebrating the school's centenary
Forrás: dezeen.com

Források: artnews.com, news.artnet.com, MTI, dezeen.com