HETI POP – Átköltöztetett Keith Harring-murál, új igazgató a müncheni Haus der Kunst élén és magyarok a Sotheby's aukcióján

Kivágtak egy hatalmas Keith Harring-murált New Yorkban, hogy aukcióra küldjék. Az eddig manhattani Upper West Side egyik katolikus ifjúsági központjában található falfestmény a Haring szinte összes ikonikus figuráját – például a sugárzó babát és az ugató kutyát – ábrázolja. A murál festése 1983-ban kezdődött, hogy aztán egy háromemeletes lépcsőház töltődjön meg Harring táncoló figuráival. Amikor az intézmény bezárt, akkor a falfestmény 12 különböző figurája került kivágásra, hogy 15 szekcióban megőrzésre kerüljön – ezek szerepelnek majd a Bonhams’ aukcióján. A munkák eltávolítása nagyjából 900 000 dollárba került.

85-foot keith haring mural cut out of new york wall and sent to auction
Forrás: designboom.com

Múlt hét kedden új művészeti igazgatót kapott a müncheni Haus der Kunst – aki nem más, mint Andrea Lissoni, a Tate Modern senior nemzetközi művészeti kurátora, valamint a milánói HangarBiocca művészeti tér korábbi vezetője. Lissoni 2020 áprilisában fogja betölteni új pozícióját a múzeum élén, amely 2018 nyara óta, amikor is Okwui Enwezor egészségügyi okok miatt elhagyta az intézményt, betöltetlenül áll. Enwezor 55 éves korában, 2019 márciusában hunyt el – a művészeti világ egyik legfontosabb gondolkodójaként és kurátoraként emlékezünk rá. Mióta elhagyta az intézményt, az különböző krízisekkel küzd – többek között alulfinanszírozottsággal és szexuális zaklatással kapcsolatos vádakkal.

The Haus der Kunst.
Forrás: artnews.com

Ismét több magyar tétel szerepel a Sotheby's regionális novemberi árverésén, köztük Fajó János, Bak Imre és Vaszary János. A londoni aukciós ház 20th Century Art - A Different Perspective (A 20. századi művészet – Más távlatból) címmel online árverést rendez november 4. és 12. között, a kelet-európai művészektől válogatott modern és kortárs munkákat felvonultató aukción 61 tétel szerepel, köztük 13 magyar vagy magyar vonatkozású modern és kortárs munkára lehet licitálni. A modern alkotások között megtalálhatóak Kádár Béla és Vasarely munkái is.

A Sotheby’s bejelentette egyik legfontosabb tételét az őszi aukciós szezonból. Mark Rothko 1953-as Blue Over Red című munkája – amelynek címe néhány korábbi Matisse munkára utalhat – magángyűjteményben volt egészen 2007 óta. Legutóbb 2005-ben szerepelt aukción, akkor 5,6 millió dollárért kelt el. A most 25 és 35 millió dollár közé becsült értékű festmény november elsejétől látható az aukciósház kiállításán és a november 14-i aukción kerül majd kalapács alá.

Mark Rothko, Blue Over Red (1953). Courtesy of Sotheby's New York.
Forrás: news.artnet.com

 

Források: designboom.com, artnews.com, MTI, news.artnet.com

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 
full_006463.png
HETI POP – Marina Abramovic-kiállítás Belgrádban, Maurizio Cattelan ellopott arany toalettje és virtuális jégtömb Londonban

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.